Binnenland
NOS

Dode en zo'n 30 gewonden bij treinbotsing in Voorschoten

foto: Regio 15
  1. Nieuwschevron right
  2. Dode en zo'n 30 gewonden bij treinbotsing in Voorschoten

In Voorschoten is een passagierstrein ontspoord na een botsing met bouwmaterieel op het spoor. Hierbij is zeker 1 dode gevallen. Er zijn meerdere gewonden en zwaargewonden, zegt de Veiligheidsregio Hollands Midden. Bij het ongeluk was ook een goederentrein betrokken. Volgens de NS zijn beide treinen tegen een kleine bouwkraan gebotst die op het spoor stond.

Zwaargewonden bij treinbotsing in Voorschoten

"Er ligt hier een kraantje op het spoor. Die is helemaal verwoest. Het lijkt erop dat daar eerst een goederentrein op is gereden, daarna is hij op het spoor gekomen. Daar is de intercity tegenop gebotst ", vertelt NOS-verslaggever Vincent van Rijn in het NOS Radio 1 Journaal.

Oorzaak

"Er is hier een aanrijding geweest met bouwmaterieel met een passagierstrein van de NS en ook een goederentrein. Er is een enorme ravage en helaas ook een dodelijk slachtoffer", vertelt Jeroen Wienen van ProRail. "De treinen zijn allebei in aanraking gekomen met het bouwmaterieel. In welke volgorde weet ik nog niet zeker. Wat we nu aan het doen zijn, is dat er onderzoek gedaan wordt. Het is belangrijk dat dit nooit meer kan gebeuren. Het is een zwarte dag voor treinverkeer."

Bij Voorschoten lopen er vier spoorlijnen. Op twee van die spoorlijnen werd er vannacht gewerkt. "Dus het zou kunnen dat het daar mee te maken had." Welke werkzaamheden dat waren, is nog niet duidelijk.

Inzittenden

"Omdat het zo’n lange rit was, waren we allemaal half aan het slapen. Ineens begon de trein bijna te kantelen en hielden we ons vast", vertelt een van de inzittenden aan Van Rijn. Hij en zijn vrienden waren de trein ingestapt na een avondje stappen. "De lichten flikkerden uit en het enige wat we deden, is ons vasthouden. Onze spullen, zoals telefoons, vielen uit onze zakken. Daarna stond hij stil en was het een beetje kijken waar iedereen was."

"Ik werd wakker door het geschreeuw van vrienden", vertelt een ander. "Die schreeuwden: je moet nu uit de trein. Om 3 uur ‘s nachts stond je gewoon scheef in de trein. Na een minuutje kickt de gedachte wel in: waar is de rest? Eentje lag er op een bankje, we zaten in een vierzitter. Die is dus door de val er schuin van afgeflikkerd." De inzittenden leggen aan Van Rijn uit dat ze na de botsing een uur lang de trein niet uit mochten. Na een uur kwam de brandweer hen uit het toestel halen. "We wilden eerst via een ruit intrappen naar buiten, maar er werd naar ons geschreeuw dat dat niet mocht. Er was stroom. Dat was gevaarlijk. Toen kickte de paniek wel in, maar dan moet je elkaar rustig houden. Dat is wel gelukt."

Gewonden

Er zijn ongeveer 30 gewonden, waaronder één dodelijk slachtoffer. Tientallen mensen zijn na het ongeluk het weiland ingevlucht. Mensen met lichtelijke wonden werden ter plaatste behandeld. Er zijn zo’n 19 mensen naar ziekenhuizen gebracht. In Utrecht is het calamiteitenhospitaal geopend voor de slachtoffers.

NS

"Er is nog heel veel onduidelijk over de toedracht van het ongeval", vertelt NS-woordvoerder Eric Kroeze. "Er zaten ongeveer 60 reizigers in de trein. Reizigers worden opgevangen en als het goed is, zijn ze daar ook bijna allemaal weg. Het is een verschrikkelijk ongeval waarvan je hoopt dat het niet gebeurd. De hulpdiensten en de bevoegde instanties om daar onderzoek te doen om duidelijk te krijgen wat precies de toedracht van het ongeval is geweest."

Het treinverkeer rondom Voorschoten ligt volledig stil door het ongeluk. "Er is forse schade. ProRail zal proberen te zorgen dat het spoor in ieder geval gedeeltelijk weer vrij komt en dat de schade hersteld wordt. Zodat er een aantal treinen in ieder geval weer kunnen rijden. Hoelang ze daarvoor nodig hebben, is op dit moment niet duidelijk. Er is geen treinverkeer tussen Den Haag en Haarlem en Den Haag en Amsterdam", legt Kroeze uit.

RJN Botsing

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie