Binnenland
NTRPowNed

De visserij verkeert in zwaar weer door de gestegen brandstofprijzen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De visserij verkeert in zwaar weer door de gestegen brandstofprijzen

Uitvaren is diefstal van eigen portemonnee, want de kosten wegen niet tegen de baten op. Dus liggen de kotters in Urk – net als zestig procent van de vissersschepen in de rest van Nederland – al maanden aan wal. Dit tot groot verdriet van de lokale bevolking die vreest dat Urk straks geen vissersdorp meer is en zijn identiteit verliest. De visserij verkeert in zwaar weer door de gestegen brandstofprijzen. Op overheidssteun hoeft de branche tot nu toe niet te rekenen.

Vissersboot naar de sloop

Voor Jan de Boer, een van de getroffen Urker vissers, was de zee zijn tweede huis, maar onlangs besloot hij het bijltje erbij neer te gooien en een baan aan wal te zoeken. Zijn kotter ligt er troosteloos bij. "Hij begint al een beetje te roesten en gaat binnenkort naar de sloop", vertelt de visser in 5 Dagen. "Oud ijzer. Het worden blikjes en scheermesjes. Straks sta ik ermee te scheren, dat is een rare gedachte."

Vissersvrouw Anja Keuter, die ook de enige vrouwelijke vishandelaar is van Urk, heeft zich uit onvrede over de situatie in de visserij deze maand bij de Boerburgerbeweging aangesloten. "Het is zo'n zootje in Den Haag, dat kan ik beter. De vissers en de boeren worden allebei heel erg dwars gezeten door de regelgeving, ik denk dat de politiek in Den Haag niet meer met beide benen op de grond staat. Ik wil daar graag een rol in gaan spelen."

Lokale economie afhankelijk is van de visserij

Ook bedrijven die afhankelijk zijn van de visserij worden meegezogen in de crisis. Daarover praten vertelt Riekelt Kramer van de visafslag vanavond in 5 Dagen. Hij legt uit hoe nauw de lokale economie in vissersdorpen als Urk afhankelijk is van de visserij.

Later in de week is er aandacht voor de keerzijde van de visserij en de zee, met de broer van een omgekomen schipper. Jacob van Urk, zat de hele week op zee. Hij houdt een lofzang over het mooiste ambacht ter wereld: de visserij. En tot slot Karel Post: hij is een jonge visser in opleiding die droomt van het vrije vissersleven en hoopt dat dat ook voor zijn generatie nog is weggelegd.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie