Cultuur & Media
NTR

Deze onafhankelijke voedselproducenten doen het nét even anders. Van teelt tot visserij

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze onafhankelijke voedselproducenten doen het nét even anders. Van teelt tot visserij

"We beseffen onvoldoende wat het betekent om op een duurzame manier te produceren. We maken een verschil door te kiezen wat we in onze pan stoppen." Charlotte Marres en Olle Swets zijn in Nederland en Vlaanderen op zoek gegaan naar onafhankelijke voedselproducenten met een bijzonder verhaal. Het koppel wil de consument wakker schudden, betrokkener maken.

Mangiare! Over De Buitenkeuken en Bubble Tea - Mangiare!

De oplossing is het probleem geworden

"Na de oorlog kwam er een systeem dat er voor moest zorgen dat we nooit meer honger zouden hebben. Maar de oplossing van toen is het probleem van nu geworden." Charlotte, fotograaf en Olle, eigenaar van De Wijnwinkel in Amsterdam willen de consument wakker schudden: "Er valt nog een wereld te winnen. We moeten duidelijk maken wat de link is tussen de landbouw en de milieuproblematiek", ze in Mangiare!.

Samen zijn ze in Nederland en Vlaanderen op zoek gegaan naar onafhankelijke voedselproducenten met een bijzonder verhaal. Ze praten en koken met boeren, vissers, wildplukkers, telers en herders. Op het drooggevallen wad, waar de kokkelvisser zijn kokkels raapt, bij de aspergeteler, waar ze vers uitgestoken asperges eten direct naast het bed of mee op pad met de herders, waarna ze op de hei eten bereiden boven een driepoot.

"Vooral het menselijke aspect heeft ons enorm geïnspireerd. Om te zien hoe vol overtuiging deze mensen aan het werk zijn om iets moois te maken."

Onkruid laten staan

"In plaats van driftig wieden, laat een boer in Vlaanderen zijn onkruid juist staan. Olle: "Zijn filosofie is: als je aan het onkruid gaat rommelen, ga je aan het evenwicht van de grond rommelen. Zijn grond blijft daardoor veel gezonder. Hij is een groenteartiest."

Hij heeft verschillende groenterassen in banen naast elkaar. "Het lijkt een groot veld, totdat je dichterbij komt en dan zie je alle soorten door elkaar. ", legt Charlotte uit. "Hij verbouwt verschillende groentes en bloemen. Zoals ook in de strokenlandbouw of mozaieklandbouw wordt gepropageerd.

Het is veel beter voor de grond en de biodiversiteit. En de producten die het oplevert worden ook veel smaakvoller. Als de Rode Duivels, het Belgisch voetbalelftal, thuis spelen, willen ze een ding: de groenten van deze man eten."

Zelfgemaakte plantaardige mest

"Allemaal hebben ze niet de makkelijkste weg gekozen. Nooit niet", zegt Olle over de bijzondere producenten die ze hebben bezocht.

Zo ook pompoenboer, die zelfgemaakte plantaardige mest gebruikt. Charlotte: "We dachten dat het een klein experimenteel iets zou zijn, maar hij is de grootste biodynamische pompoenproducent van Nederland en levert ook aan Duitsland."

Op avontuur voor oesters

Aan boord bij Jan en Barbara Geertsema van de Goede Vissers gingen ze de Waddenzee op voor oesters. Olle: "Een hachelijk avontuur in een half-lekke Zodiac, maar we stonden precies op het goede moment op een drooggevallen wad en hebben daar een fikkie gestookt en verse oesters bereid. Ze doen heel nonchalant, maar als je in anderhalf uur varen op de centimeter kunt uitrekenen wanneer je boot droogvalt op de oesterbank, dan weet je wel waar je mee bezig bent."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie