Binnenland
NOS

Wetenschappers tegen gasboringen Noordzee: 'Komen zo niet af van onze fossiele brandstofverslaving'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wetenschappers tegen gasboringen Noordzee: 'Komen zo niet af van onze fossiele brandstofverslaving'

Een groep van 432 wetenschappers heeft scherpe kritiek op de beslissing van de Nederlandse regering om gaswinning in de Noordzee in de buurt van Schiermonnikoog toe te staan. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Han Dolman, directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Nieuwe gasvelden aanboren staat haaks op de klimaatambitie om de temperatuur op aarde met niet meer dan 1,5 graad Celsius te laten stijgen, schrijven ze in een open brief (.pdf). "Zo waarschuwt het meest recente IPCC-rapport dat de verwachte emissies gedurende de levensduur van de bestaande en geplande infrastructuur voor fossiele brandstoffen ons al boven de 1,5 graad-doelstelling zullen brengen."

'Junkie die zijn laatste shot wil'

Ze roepen de regering verder op "per direct te stoppen met het verlenen van vergunningen voor nieuwe infrastructuur voor de extractie van fossiele brandstoffen" en "de klimaatcrisis serieus te nemen".

Een van de ondertekenaars is Han Dolman, directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ): "Als we nu gaan boren in de Noordzee, betekent dat dat we niet afkomen van onze fossiele brandstofverslaving. Het is een beetje als een junkie die zegt: 'ik wil afkicken, maar geef me alsjeblieft nog een laatste shot'", zegt hij.

Hernieuwbare energiebronnen

Hij benadrukt dat het kabinet de verkeerde weg kiest door het Noordzeegas te zien als alternatief voor Russisch gas. "Het gaat er niet om dezelfde hoeveelheid gas te gebruiken, maar om hoe je het gebruik kan verminderen. We moeten nu inzetten op hernieuwbare energiebronnen en het minder gebruiken van transportmiddelen."

Vandaag wordt de brief aangeboden aan staatssecretaris Vijlbrief en minister Jetten voor Klimaat en Energie.

foto: NOS

De locatie van het gasveld

r1jn noordzee

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie