Binnenland
NOS

Grootste pensioenfonds ABP stopt met beleggen in fossiele brandstoffen: 'Dit is geweldig'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grootste pensioenfonds ABP stopt met beleggen in fossiele brandstoffen: 'Dit is geweldig'

Pensioenfonds ABP gaat stoppen met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen. Het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren zegt dat onder meer het recente rapport van het VN-klimaatpanel IPCC de aanleiding vormt voor dit besluit. ABP is met 3 miljoen deelnemers het grootste pensioenfonds van Nederland. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met bestuursvoorzitter Corien Wortmann van ABP.

ABP verkoopt de beleggingen in stappen, zodat het fonds er zoveel mogelijk aan kan verdienen. In april van 2023 zal het merendeel van deze beleggingen zijn verkocht, verwacht het pensioenfonds.

Draagvlak

Deze stap is noodzakelijk om bij te dragen aan de forse versnelling die nodig is om klimaatverandering tegen te gaan, zegt Corien Wortmann, bestuursvoorzitter van ABP in het NOS Radio 1 Journaal. "We hebben in de afgelopen periode veel gesproken met groepen deelnemers, werkgevers, wetenschappers. We ervaren veel draagvlak om deze stap nu te zetten."

Eind vorig jaar had ABP ruim 15 miljard euro belegd in producenten van fossiele brandstoffen. Dat is 3 procent van het totale belegd vermogen. Het gaat om kolenbedrijven en om olie- en gasgiganten als Shell, BP, ExxonMobil en Gazprom.

De 'fossiele' beleggingen van pensioenfondsen, waaronder ABP, liggen al langer onder een vergrootglas. Een groeiend aantal ABP-pensioendeelnemers laat zich er kritisch over uit, al is het op een totaal van drie miljoen deelnemers nog een kleine groep.

Druk

Actiegroep Fossielvrij NL wil al sinds 2014 dat ABP stopt met beleggingen in de olie- en gasindustrie. De afgelopen tijd nam de druk vanuit deelnemers aan het pensioenfondsen toe. Zo werd er in april dit jaar een petitie overhandigd door de 21 waterschappen voor een klimaatneutraal pensioen. Een groep ambtenaren deed dat vorig jaar november ook.

"Dit is geweldig, dit is echt hartstikke mooi nieuws", zegt Liset Meddens, directeur van actiegroep Fossielvrij NL in het NOS Radio 1 Journaal. Dat deelnemers zich hebben georganiseerd en zijn gaan pleiten voor een pensioen dat niet bijdraagt aan de klimaatcrisis heeft volgens haar gewerkt.

"Onze deelnemers maken zich zorgen over klimaatverandering", zegt ook Wortmann. "En de effecten die dat heeft op ons weer en op ons leven. Dat heeft ook bijgedragen aan deze stap."

R1JN ABP

Ster advertentie
Ster advertentie