Binnenland
KRO-NCRV

Hoogleraar: 'Jongeren hebben een fundamentele behoefte om gezien te worden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar: 'Jongeren hebben een fundamentele behoefte om gezien te worden'

We weten het allemaal, de kinderen van vandaag zijn de volwassenen van morgen. Maar moet de jonge generatie meer betrokken worden bij daadwerkelijk politiek beleid? Als het aan hoogleraar Eveline Crone ligt wel: "Het is een fundamentele behoefte om gezien te worden. Bovendien zijn jongeren altijd de vernieuwers in de samenleving", zegt ze bij Spraakmakers.

Stand.nl: Het wordt tijd dat kinderen en jongeren serieuze invloed krijgen op beleid

'Moet meer geluisterd worden'

Marandy Spijk (15) zit in de vierde klas van de bovenbouw en is zo’n jongere die al meepraat. Ze zit namelijk in het Nationale Jeugddebat. Toch is zo’n platform volgens haar nog niet genoeg: "Er mag nog meer geluisterd worden", stelt ze. "Maar het is wel beter dan een aantal jaar geleden."

Spijk woont in Groningen en ziet hoe belangrijk het is om naar jongeren te luisteren, juist waar het gaat om grote problemen als de aardbevingen.

Jongeren of kinderen?

Hoofdredacteur van de krant Kidsweek, Henrike van Gelder, plaatst wel een kleine kanttekening bij eventuele invloed van jongelingen. Volgens haar moet je daarbij duidelijk een verschil maken tussen kinderen en jongeren: "Met Kidsweek richten wij ons op de basisschoolleerlingen, die moet je denk ik niet mee laten beslissen", aldus Van Gelder.

Volgens de hoofdredacteur is het belangrijk dat je die groep juist leert hoe politiek in elkaar zit, en hoe je afwegingen moet maken. Om ze voor te bereiden op de toekomst. "Voor de jongsten is het al moeilijk om een ijsje te kiezen, laat staan om beslissingen op politiek gebied."

Quote

We zien dat mentale gezondheidsklachten bij jongeren toenemen, maar als je gerespecteerd en gezien wordt kan dat verminderen.

Eveline Crone (hoogleraar ontwikkelingsneurowetenschap)

Risico van social media

Ook bij jonge pubers moet je volgens HAVO-leerling Alan Gaffaf (17) oppassen bij het laten meepraten over grote maatschappelijke thema’s. Hij wijst op het risico van social media, dat een grote invloed heeft op die groep. "Ik zou vertrouwen hebben als we de grens bij 16 jaar leggen. Je moet er wel wat van kunnen weten om perspectief te hebben", zegt Gaffaf.

'Fundamtentele behoefte gezien te worden'

Toch is het belangrijk om jongeren van allerlei lagen in ieder geval het gevoel te geven dat ze serieus genomen worden, zegt hoogleraar ontwikkelingsneurowetenschap Eveline Crone. "We zien dat mentale gezondheidsklachten bij jongeren toenemen, maar als je gerespecteerd en gezien wordt kan dat verminderen", legt Crone uit. "Het is een fundamentele behoefte om gezien te worden. Bovendien zijn het altijd de vernieuwers in de samenleving."

Het argument dat de jongeren nog niet volledig mentaal ontwikkeld zijn, hoeft voor Crone ook geen beletsel te zijn. "Het is juist een hele belangrijke vormende fase in je leven. Jongeren maken keuzes op basis van emoties, maar dat hoeft niet slecht te zijn."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie