Cultuur & Media
VPRO

'Ik zie impact van mijn rol bij het Jeugdjournaal nu pas'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik zie impact van mijn rol bij het Jeugdjournaal nu pas'

Na een conflict bij de NOS bleef presentator Aldith Hunkar, bekend van het Jeugdjournaal, bijna vijftien jaar van de televisie. Dat was deels een bewuste keuze, vertelt ze bij Nooit Meer Slapen: "Je moet niet denken dat ik onder een brug heb gelegen, het was juist een bloeitijd. Ik zette mijn eigen bedrijf op en was eindelijk volkomen vrij." Toch aarzelde ze niet toen de EO haar vroeg of ze het tv-programma Firma Erfgoed wilde presenteren. Deze zomer gaat ze op voor het tweede seizoen.

Aldith Hunkar (presentator) - Nooit meer slapen

Het gezicht van het Jeugdjournaal

Veel twintigers en dertigers kennen Hunkar nog altijd als het gezicht van het Jeugdjournaal. Nederland had daarmee een primeur: ze was de eerste nieuwspresentator met dreadlocks. Van de impact die dat op veel kinderen had was Hunkar zich naar eigen zeggen destijds niet bewust: "Het is maar goed dat ik dat niet wist, dan was ik vast heel raar gaan doen. Maar nog steeds komen er inmiddels volwassen kijkertjes op me af die zeggen: 'Door jou durfde ik ook dreads te nemen, te geloven dat ook ik op TV kon komen'."

Dat verlangen op televisie te zijn herkent de presentator zelf overigens niet: "Ik deed mijn werk niet omdat ik graag met mijn gezicht in beeld was, maar omdat ik het gewoon fantastisch werk vond. Ook nu geniet ik weer van de verhalen die ik mag vertellen."

Reggae op de snelweg

Voor Firma Erfgoed reist Hunkar langs plekken die belangrijk zijn voor het culturele verleden van Nederland: van een Limburgse kapel tot oude geboortepapieren in Utrecht. De lange reisdagen komt ze door met muziek: "Ik rijd altijd heerlijk auto met reggae aan, anders maak ik me veel te druk op de snelweg. Als er nu iemand boos achter me zit te drukken denk ik 'ach jongen, toe maar - ga er maar langs'."

Haar grote liefde voor reggae verkent Hunkar ook op Jamaica, waar ze sinds een aantal jaar gedeeltelijk woont: "Alleen al de geur daar doet me denken aan alle plekken waar ik als kind gewoond heb. Ik ga er naartoe voor de muziek van toen, en de mensen van nu. Goede reggae is gemaakt op het ritme van onze hartslag."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie