Politiek
KRO-NCRV

'De politiek mag een voorbeeld nemen aan de jongeren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De politiek mag een voorbeeld nemen aan de jongeren'

Jongeren uit alle hoeken van het land en alle lagen van de samenleving komen vandaag samen in Den Haag om in debat te gaan met de politiek. Dit Nationale Jeugddebat moet ervoor zorgen dat de jongelingen iets in de politieke melk te brokkelen krijgen. "Aan ons ligt het niet, wij willen graag meepraten", zegt voorzitter van het Nationale Jeugddebat, Kimberley Sneijders in Spraakmakers. Volgens haar mag de politiek daarom een voorbeeld gaan nemen aan de jongeren.

Kimberley Snijders en Marandy Spijk over het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer

Stem vanuit de jeugdinrichting

Bij het Jeugddebat in de Tweede Kamer zijn het echt niet alleen de hoogopgeleide en welbespraakte jongeren met een vlotte babbel die mee mogen praten. Vanuit werkelijk ieder niveau zijn jongeren geselecteerd, zelfs uit de gesloten jeugdinrichting. "Het is heel belangrijk dat ook deze jongeren meepraten", aldus Sneijders. Deze jongeren merken namelijk dat er meer over hen gepraat wordt dan met hen. "Zij vragen zich af waar ze hun stem kunnen laten horen, dat kan dus bij ons."

Belangrijke thema's

In het debat gaat het over allerlei thema’s. En dan met name de dingen waar jongeren zich de grootste zorgen over maken. "Dit is met name het toekomstperspectief", legt Sneijders uit. "Veel jongeren vragen zich af of er in de politiek niet te veel kortetermijnbeslissingen gemaakt worden."

'Dit maak je niet vaak mee'

Een van de deelnemers aan het debat is Marandy Spijk. Via haar leraar maatschappijleer kwam ze in aanraking met de politiek en dus ook met het jeugddebat. Ze meldde zich aan en werd geselecteerd om mee te doen. "Daar ben je natuurlijk super blij mee", vertelt ze. "Want dit maak je niet vaak mee."

Quote

We willen graag meepraten, maar dan moet de politiek er ook iets mee doen

Kimberley Sneijders

'Aan ons ligt het niet'

Er is de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar de positie van de jongeren in de samenleving. Daaruit bleek veelvuldig dat er te weinig naar deze doelgroep werd geluisterd. Volgens Sneijders is het goed dat dit soort onderzoeken uitgevoerd worden, maar moet de politiek er niet in blijven hangen maar er ook iets mee gaan doen. "Aan ons ligt het niet, wij willen graag meepraten. Maar dan moet de politiek er ook iets mee doen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie