Binnenland
AVROTROS

Topstukken on tour: als ouderen niet naar het museum kunnen, komt kunst wel naar de ouderen

foto: unsplash.comfoto: unsplash.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Topstukken on tour: als ouderen niet naar het museum kunnen, komt kunst wel naar de ouderen

Nu een museumbezoek voor ouderen onmogelijk lijkt, bedacht stichting Museum Plus Bus een plan. Want waarom zou je de deur uit gaan als het museum ook naar je toe kan komen? Met de replica’s van topstukken uit 14 musea gaat de Museum Plus Bus de komende maanden langs bij zo’n vijftig instellingen.

Video niet beschikbaar

Initiatiefnemer Dieuwertje Tromp bedacht met haar collega’s Topstukken on Tour. "Normaal gesproken gaan we dagelijks op pad met twee grote bussen naar musea. Per jaar bieden we aan zo'n 17.000 ouderen een dagje uit, maar dat gaat nu niet. Daarom dachten we: dan keren we het om. Vandaar deze Topstukken on Tour."

Topstukken

Er zijn topstukken uit 14 verschillende musea te bezichtigen, waaronder kunstwerken uit het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum. Zo kun je gluren in de slaapkamer van Van Gogh, maar ook genieten van een Dansende Volendammer.

In ieder tehuis blijven de kunstwerken twee weken te bezichtigen, daarna worden ze overgebracht naar een andere locatie. De replica’s zijn levensgroot: bijna twee meter hoog en anderhalve meter breed.

Op reis

Als de stukken een paar dagen staan komt er ook een museumdocent langs om de bewoners alles te vertellen over de kunstwerken. "Dan hebben de bewoners al een beetje kunnen wennen, en wellicht al een aantal vragen."

Eén van die gidsen is Anita Liemburg. Normaal gesproken leidt ze mensen rond in Amsterdamse musea, nu gaat ze naar de mensen thuis. "We proberen in de tehuizen eigenlijk dezelfde setting te creëren als in een museum. We gaan het gesprek aan met de mensen en we stellen ze ook vragen over de kunstwerken."

Topstukken on Tour kan op dit moment 52 instellingen bezoeken. Er is veel animo, maar er is nog plek. Interesse? Neem dan een kijkje op de website.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie