Binnenland
KRO-NCRV

Branche-organisatie OV-NL: Nog meer geld nodig voor OV, anders sneuvelen er lijnen

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Branche-organisatie OV-NL: Nog meer geld nodig voor OV, anders sneuvelen er lijnen

Rijk en provincies moeten volgend jaar extra geld steken in het openbaar vervoer, anders sneuvelen er lijnen. Daarvoor waarschuwt OV-NL, de branche-organisatie voor het openbaar vervoer. "Als het aantal reizigers nog lager ligt dan 100 procent, komt het daar op neer, ja", zegt OV-NL-voorzitter Pedro Peters in 1 op 1.

Op dit moment is de bezetting van het openbaar nog maar 25 procent, ten opzichte van het normale aantal reizigers. "Daar kunnen nog reizigers bij", zegt Peters.

OV-NL: Meer geld nodig voor OV, anders sneuvelen er lijnen

Afgesproken is dat 40 procent van het normale aantal reizigers gebruik kan maken van het openbaar vervoer, en dat het OV alleen is bedoeld voor noodzakelijke reizen. "De crux zit hem in het woord 'noodzakelijk'", zegt Peters. "Dat een reis naar het strand dat niet is, is duidelijk. Maar voor een bezoek aan je oma, die je al maanden niet hebt gezien. Of aan je verkering. Dat vind ik wel noodzakelijk. Wij zeggen: ga er zo verstandig mogelijk mee om, je kunt op een veilige manier met ons mee."

Versoepeling eind juni

Kunnen we dus weer gewoon met de bus en trein? "Mijn boodschap is: u bent welkom, maar mijd drukte. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid, we gaan niet precies tellen, en zullen iemand ook niet zomaar bij de halte laten staan."

Peters hoopt dat de maatregelen voor het openbaar vervoer eind deze maand verder worden versoepeld, zodat er meer reizigers mee kunnen. "Het advies van het outbreak managementteam daarover, verwachten we eind deze maand." Van belang daarvoor zijn onder meer het aantal besmettingen als gevolg van de recente versoepeling van maatregelen.

1,5 miljard steun

Eind vorige week maakte het kabinet bekend 1,5 miljard uit te trekken om de negen OV-bedrijven te steunen, omdat die door de coronamaatregelen reizigers – en dus inkomsten – mislopen. "Dat is 93 procent van de kosten. Wij hadden gevraagd om meer. Als er straks minder reizigers blijken te zijn, komt er geld bij. Hebben we meer reizigers, dan wordt het minder." Volgens Peters wordt het OV-netwerk voor dit jaar gegarandeerd.

Voor de komende jaren zal er veel geld bij moeten, denkt Peters. "Ik geloof niet dat we straks weer op 100 procent van het oude aantal reizigers zitten. Maar de contracten tussen overheden en vervoerders, zijn wel op die 100 procent gebaseerd, en daar zit vaak ook nog een groeiopdracht bij. Er zal dus naar de contracten moeten worden gekeken."

OV-NL: Meer geld nodig voor OV, anders sneuvelen er lijnen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie