Binnenland
BNNVARA

Zonder COVID-19 Thuis-app had de druk op de zorg nóg hoger kunnen zijn

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zonder COVID-19 Thuis-app had de druk op de zorg nóg hoger kunnen zijn

Dankzij de 'COVID Thuis-app' kunnen meer coronapatiënten hun behandeling onder digitaal toezicht thuis afmaken. Zo komen dus sneller nieuwe ziekenhuisbedden vrij. In het St. Antonius Ziekenhuis, waar de app is ontwikkeld, zitten nu 200 mensen in de thuismonitoring. "Dat scheelt ruim 1000 dagen dat er een bed vrij is", vertelt longarts Hans Hardeman in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

De druk op de zorg had nóg hoger kunnen zijn, als ze in Nieuwegein bij het St. Antonius Ziekenhuis geen nieuwe methode hadden ontwikkeld waardoor coronapatiënten eerder naar huis kunnen. Kalle Majoor, inmiddels basisarts interne geneeskunde, liep ten tijde van de eerste coronagolf coschappen in het St. Antonius. Samen met zijn vriendin bedacht hij de app toen het broertje van zijn vriendin corona kreeg. Ze bedachten een systeem om regelmatig bij hem in te checken en het broertje hield zelf het zuurstofgehalte in zijn bloed bij door middel van een saturatiemeter.

Majoor: "Dat voelde voor ons veilig en dat voelde voor hem ook veilig. Ondertussen werden steeds meer covidpatiënten opgenomen in het ziekenhuis en nam de beddendruk toe. Toen dachten we, als wij zo eenvoudig haar broertje kunnen monitoren op afstand, kunnen we dan niet ook coronapatiënten op afstand monitoren in plaats van ze in het ziekenhuis laten liggen." En zo ontstond de COVID-19 Thuis-app.

Duizenden bedden bespaard door app

De app kwam als geroepen, vertelt longarts Hans Hardeman. De cijfers schoten omhoog en de beddendruk nam toe. "We zagen al snel, deze app kunnen we gebruiken, vooral voor mensen die eerder naar huis kunnen", aldus Hardeman. "We zagen dat mensen heel lang zuurstofbehoeftig blijven, langer dan bij andere ziektes. Dus, mensen lagen langer in het ziekenhuis. Met steeds meer nieuwe patiënten hadden we steeds meer beddendruk. Dus er konden bijna geen nieuwe patiënten meer in."

Door de app konden patiënten in het St. Antonius wel vijf en een halve dag eerder naar huis. "Er zitten nu 200 mensen in de thuismonitoring dus dat scheelt ruim 1000 dagen dat er een bed vrij is. Er zijn 20 ziekenhuizen die dit gebruiken, dus er zijn meer dan 2000 patiënten al die op deze manier eerder naar huis kunnen. Stel dat in de andere ziekenhuizen vier dagen per patiënt worden bespaard, zijn dat al 8 tot 10 duizend bedden die we besparen."

COVID-19 Thuis-app

De COVID-19 Thuis-app werkt als volgt: als een coronapatiënt die in het ziekenhuis ligt herstellende is, dan wordt die naar huis gebracht met de app en met een zuurstoftank. "Vervolgens vult de patiënt thuis dagelijks de app in, waarbij ze aangeven hoe hun covidklachten zijn. Dus, hoeveel ze last hebben van kortademigheid, van hoesten, of zich slechter voelen. Ze meten hun temperatuur ook elke dag. Daarnaast krijgen ze een saturatiemeter mee, die het zuurstofgehalte meet in het bloed. Zo kun je ze op afstand monitoren", aldus Majoor.

In het St. Antonius worden de gegevens bijgehouden en gecontroleerd. Zo kunnen patiënten dus ook makkelijk terug naar het ziekenhuis worden gehaald als het de verkeerde kant op gaat. Bovendien worden de patiënten die thuis zitten ook regelmatig gebeld en kan er via de app gechat worden met de artsen aan de andere kant.

Mentale gevolgen corona-opname

Sarina Nieboer lag in het ziekenhuis en kon met de COVID Thuis-app eerder naar huis. "Ik heb 10 dagen in het ziekenhuis gelegen, en heb mijn kinderen in die dagen misschien twee keer gezien. Dan is het zo fijn om gewoon thuis te kunnen zijn en te laten zien dat het beter gaat met mama. Om thuis te kunnen herstellen is heel prettig." Nieboer vertelt dat het proces nu ook mentaal moeilijk is. Het verwerken wat ze heeft meegemaakt en het feit dat haar lichaam nog niet precies alles kan wat ze zou willen, valt zwaar. "Je merkt dat je het algemeen dagelijks leven niet bij kan houden, dat is zo frustrerend. Dat is moeilijk om te accepteren."

Daarom is juist het contact belangrijk, vertelt Majoor. "Patiënten hebben natuurlijk een vrij langdurige opname gehad in het ziekenhuis. Sommigen hebben op de IC gelegen, anderen lang op een coronacohort. Dus mensen hebben hen verzorgd in pakken en dat is wel indrukwekkend. Dat roept bij mensen veel beelden op. Dus daar praat je ook over met ze, naast het medisch inhoudelijke. Waar zit je nu nog mee? Het is ook zo dat coronapatiënten veel conditie inleveren over het algemeen, dat is ook wel een confrontatie met zichzelf."

Dijkstra en Evenblij ter plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 19.00 en 21.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie