Binnenland
BNNVARA

Representatie biculturele Nederlanders is essentieel in covid-beleid

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Representatie biculturele Nederlanders is essentieel in covid-beleid

Relatief veel Afro-Nederlanders lopen covid op en belanden daardoor in het ziekenhuis. Daarom is Joan Nunnely, D66'er en ondernemer, het Covid Urgent Team begonnen. Hiermee wil zij Afro-Nederlanders van informatie over corona voorzien. Want, zegt Nunnely in De Nieuws BV, tot nu toe "kunnen of durven mensen geen goede keuze te maken". En dat komt door onduidelijke of onjuiste informatie en een gebrek aan representatie.

Op sociale media komt veel misleidende informatie rondom corona terecht bij biculturele Nederlanders. Joan Nunnely merkte dat ook in haar omgeving. Toen kort geleden weer een vriend van haar overleed aan de gevolgen van covid, besloot zij dat er iets drastisch moest veranderen: "Er moet informatie worden gegeven aan mensen en de misleidende informatie die nu bij mensen terechtkomt moet tegenaan worden gegaan." Op die manier hoopt Nunnely dat mensen de juiste keuze maken om wel of niet te vaccineren. "Verplichten kunnen we niet, maar door misleidende informatie, of onduidelijk of onzekerheid en angst, gebeurt er nu nog te weinig."

Gebrek aan representatie

Bovendien is de afstand tot de overheid en de afstand tot de informatie die gegeven wordt voor veel biculturele Nederlanders groot, zegt Nunnely. Dat komt omdat er representatie mist. Mensen die in talkshows over corona spreken of mensen die vanuit de overheid informatie delen, komen vaak niet uit de groep biculturele Nederlanders. Het was voor Nunnely reden te meer om boegbeelden uit de maatschappij, vrienden en kennissen bij elkaar te roepen en krachten te bundelen in het Covid Urgent Team. Via dit team moeten meer biculturele Nederlanders worden bereikt, en wordt een-op-een het gesprek aangegaan.

Arts Efraim Hart vertelt dat al langer bekend is dat er gezondheidsverschillen bestaan tussen Afro-Nederlanders en Nederlanders. "Je ziet überhaupt dat mensen met een lagere sociaaleconomische klasse zes jaar eerder sterven. En, nu is het zo dat migranten vaak in een lage sociaaleconomische klasse zitten. En, dat zien we ook nu met covid terug, dat migrantengroepen vaker te maken krijgen met ziekte en ook met covid." Daarnaast bestaat tussen de migratieachtergrond en het vaccinatiebereidheid een correlatie, vertelt Hart. "En uiteindelijk, als je dat koppelt aan lagere sociaaleconomische klasse en een grotere kans op sterfte, zie je daar de effecten van in de maatschappij."

Dat de vaccinatiebereidheid zo laag is onder Afro-Nederlanders komt onder andere door het gebrek aan representatie, zoals Nunnely ook aangeeft. Bovendien speelt wantrouwen in de aanpak van de overheid en in de betrouwbaarheid van het vaccin een rol, zegt Hart. "Maar ook sociale invloeden en het vooraf inschatten van de ernst van het risico van de ziekte spelen een rol", legt hij uit. "Die drie determinanten zijn ontzettend belangrijk bij hoe je kijkt naar het vaccin. De combinatie van die drie factoren waarbij misinformatie een rol speelt, en als ook representatie van Afro-Nederlanders ontbreekt, dan kun jij je voorstellen dat als jij de risico-inschatting niet goed kunt maken en je ziet niemand die op jou lijkt, dat representatie er zeker toe doet."

Twijfels over vaccinatie

Remco twijfelt of hij zich wil laten vaccineren. Hij heeft geen medisch verleden en weet daarom niet of het vaccin van belang is voor hem: "Mijn vader heeft hooikoorts en als hij tabletten inneemt en hij ziet dat het helpt, dan zal zoiets als een vaccin ook wel helpen. Maar ik heb zulke dingen niet echt meegemaakt, dus ik heb dan niet de drang om een vaccinatie te halen." Bovendien lijkt voor Remco het vaccineren uitzichtloos: "Eerst bij Dansen met Jansen was één prik genoeg. Maar achteraf blijkt toch dat er een tweede prik nodig is, daarna een derde prik. Als zulke beloftes worden gemaakt en het blijkt dan toch anders te zijn, wanneer houdt het dan op?" Arts Hart herkent het verhaal van Remco. Hij benadrukt dat ook (jonge) gezonde mensen op de IC kunnen belanden en dat de kans groter is als zij niet zijn gevaccineerd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een-op-een gesprekken

"Ik ben niet voor het verplichten van vaccineren", zegt Nunnely, initiatiefnemer van het Covid Urgent Team. "Dat moet een eigen keuze zijn. Maar omdat er zoveel onduidelijke en misleidende informatie is, krijg je veel mensen die niet de juiste keuze kunnen of durven te maken." Een-op-een gesprekken en representatie zijn daarbij de belangrijkste factoren die hopelijk een verschil gaan maken.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie