Binnenland
EO

'Kerken maken met verplichte VOG werk van veilige plek'

foto: Vincent Jannink, ANPfoto: Vincent Jannink, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kerken maken met verplichte VOG werk van veilige plek'

Predikanten en andere kerkelijk werkers moeten binnenkort een verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen overleggen bij het aanvaarden van een nieuwe functie. Dat heeft de Protestantse Kerk Nederland onlangs besloten. Een gesprek hierover in Dit is de Dag.

Helpt Verklaring Omtrent Gedrag tegen misbruik in de kerk?

Dominee Alexander Veerman vindt dat de VOG schijnveiligheid biedt maar is toch voorstander: "Waarom ik een groot voorstander ben, is omdat het aan de ene kant duidelijkheid schept en kerken maken hierdoor werk van een veilige kerk. Met de VOG krijg je een handvat dat maakt dat gemeenten ermee aan de slag kunnen gaan."

Levenslang

Collega dominee, Jan de Visser is tegen de VOG en noemt het schijnveiligheid. "De mensen die zijn veroordeeld voor seksueel misbruik hebben geen verklaring kunnen overleggen. Maar voor degene die dat wel konden heb je ook geen idee of iemand wel of geen seksueel misbruik heeft gepleegd."

De Visser is zelf 12 jaar advocaat geweest en heeft zaken gehad waarbij mensen hun verklaring niet konden overleggen. "Want wat je hebt gedaan blijft altijd staan. Je hebt eigenlijk een levenslang verbod op het uitvoeren van je beroep."

Ster advertentie
Ster advertentie