Binnenland
NOSNTR

'Ik blijf in Oekraïne. Dat kan Rusland niet veranderen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik blijf in Oekraïne. Dat kan Rusland niet veranderen'

De Oekraïense Oksana Pavelko woonde in een stadje vlakbij Kiev. Toen de oorlog uitbrak, bivakkeerde ze maanden bij haar ouders, in de buurt van Lviv. Nieuws en Co volgde Pavelko. Ze vertelt hoe het is om weer thuis te zijn, echter zonder haar man. Hij zit nog in Oost-Oekraïne in het leger.

Aantal Oekraïners keren langzaam terug naar woonplaats

'Mijn man vertelt me niet wat er aan de frontlinie gebeurt'

"Mijn man zit aan de frontlinie in het Oosten van Oekraïne. Hij vertelt me bijna niks als we praten aan de telefoon. Hij vertelt dat alles goed gaat. Maar hoe het daar is en wat er gebeurt, dat zegt hij niet. Ik denk dat hij wil dat ik me geen zorgen maak. Als hij over alles zou vertellen van de situatie, dan zou ik heel verdrietig zijn denk ik. Ik denk dat hij daarom niet alles wil vertellen", vertelt Pavelko.

Ze verlangt naar haar leven van voor de oorlog. "Ik vraag hem gewoon hoe het met hem is, hij vraagt mij of ik genoeg eet, of ik normale dingen doe. We praten over gewone dingen. Voor de oorlog was ik een gelukkig persoon, ik was aan het werk, ik zag mijn man elke dag, we wandelden veel. Ik was in verschillende landen en we deden veel leuke dingen samen. Ik ben heel boos en verdrietig. Ik word wakker en ik zie elke dg dat er oorlog is en we zijn nog niet bij het einde."

'Rusland verandert niets aan het feit dat ik in Oekraïne wil blijven'

"Ik ben heel verdrietig", vervolgt Pavelko haar verhaal. "Ik bedoel: ik zie elke dag de mensen wandelen en kinderen spelen, de kinderen eten ijsjes. Het is het normale leven. Als de raketten niet vallen dan leven de mensen. Mijn man zegt dat het normaal is. Ze vechten in het oosten en zuiden zodat wij hier in het vrije Oekraïne een normaal leven kunnen hebben. Sommige mensen doen dat, maar tegelijkertijd kunnen we niet gelukkig zijn, want er is oorlog. We leven want we moeten leven en we willen leven, maar veel van onze dierbaren zijn daar in het Westen, ze vechten voor ons, dus dat is niet normaal."

Toch wil ze Oekraïne niet verlaten. "Ik studeerde voor de oorlog in het buitenland, ik studeerde in vier verschillende Europese Universiteiten, ik liep ook mijn stage in Nederland. Maar ik wilde altijd al in Oekraïne blijven. Ik wilde kennis meenemen zodat ik het best doen kan voor mijn land. Ik blijf hier natuurlijk omdat ik van mijn land hou, omdat mijn man hier blijft en mijn familie hier is. Dat kan Rusland niet veranderen."

item oekraine

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie