Binnenland
BNNVARA

Biodiversiteit herstellen door bomen te verplanten: doe mee aan de Doneer-een-Zaailing-Dag

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Biodiversiteit herstellen door bomen te verplanten: doe mee aan de Doneer-een-Zaailing-Dag

Een miljoen bomen moeten verhuizen! Als het aan de campagne Meer Bomen Nu ligt, worden deze overtollige zaailingen op een kansrijke plek gezet. Een groot aantal jonge esdoorns in een park verhuist bijvoorbeeld naar een voedselbos, of een stekje uit een achtertuin vindt een nieuwe plek bij een akkerrand. Aan deze bomenverhuizing kan iedereen bijdragen op de Doneer-een-Zaailing-Dag op 27 november, vertelt Hanneke van Ormondt, campagneleider bij Urgenda, in Vroege Vogels.

Op het Landgoed Vogelenzang, vlakbij Haarlem, zijn vrijwilligers aan het werk om overtollige esdoorns uit de grond te trekken. Met één schep in de grond, komen tientallen zaailingen omhoog. Deze zaailingen zouden het in dit bos niet redden omdat het te dicht begroeid is en ze dus niet genoeg voedsel en dergelijken tot zich kunnen nemen. ''Ze staan hier een centimeter of vier uit elkaar en het zijn diverse voetbalvelden vol", zegt Jan Terwel. "Er staan hier miljoenen, en die mogen alle 100% wel weg." Elders zouden deze mini-bomen zeker kunnen groeien tot een grote sterke esdoorn.

Bomen verplanten, biodiversiteit herstellen

Jan Terwel is oogstcoördinator. Dat betekent dat hij afspraken maakt met bijvoorbeeld landgoederen in de buurt. Daarnaast zorgt hij ervoor dat alle vrijwilligers scheppen en dergelijken hebben om de zaailingen uit de grond te trekken. Bij Landgoed Vogelenzang gaat het daarbij vooral om esdoorns en beuken. "We zitten hier tegen de Waterleidingduinen aan en daar hebben jarenlang de herten gefoerageerd. Beuken en esdoorns houden ze niet zo van, dus dat is het enige dat is blijven staan. Alle eiken zijn weg, alle lijsterbessen, alle kardinaalsmutsen: de hele handel is weg." Nu de hekken rondom de duinen verhoogd zijn, is er de kans voor Terwel om de biodiversiteit te herstellen.

Terwel heeft een systeem bedacht om de zaailingen uit te wisselen. Dat betekent dat bijvoorbeeld Vogelezang esdoorns doneert en daar eiken of lijsterbessen voor in de plaats krijgt van andere landgoederen in de omgeving. "Het wordt hier één grote uitruil", aldus Terwel.

Meer Bomen Nu

Het initiatief van Terwel is aangesloten bij de campagne Meer Bomen Nu. "Dat is de grote landelijke campagne waarbij we proberen in ieder geval deze winter een miljoen bomen te verplanten, maar als we meer kunnen oogsten gaan we voor meer", vertelt Hanneke van Ormondt, campagneleider bij Urgenda. "We hebben 200 oogstlocaties en 1200 plantlocaties door het hele land, dat zijn mensen die van de zomer bomen hebben aangevraagd en dat zijn er gezamenlijk een miljoen", vertelt Van Ormondt. Bomen worden verzameld op locaties door het hele land, en vanaf die 'hubs' worden de bomen verspreid.

De drie doelen van Meer Bomen Nu zijn: klimaatverandering remmen, de biodiversiteit herstellen en burgers een positief handelingsperspectief bieden. "Het is vooral het idee dat mensen anders naar de natuur gaan kijken. Dat een boswachter een berk te dicht bij een pad ziet en denkt, dat is een kans, die kan ergens anders een plekje krijgen." Zo hopen de initiatiefnemers bomen te redden van de versnipperaar, en de denkwijze in Nederland te veranderen.

Doneer-een-Zaailing-Dag

Dus, door het verplanten van de bomen wordt de diversiteit vergroot. Zo ook rondom Vogelenzang. Met verschillende soorten bomen en struiken wordt een ruimte gecreëerd voor vogels, insecten en andere soorten waar het aantrekkelijk is om te leven, legt Terwel uit. "Een heleboel soorten zijn afhankelijk van jaarrond en divers voedselaanbod. Hoe groter de diversiteit aan planten, hoe groter de diversiteit aan insecten, en hoe groter de diversiteit een vogels en dan weer roofvogels. Dus, dat stapelt gewoon."

Iedereen kan bijdragen aan Meer Bomen Nu. Dus mocht je nog een zaailing in de tuin hebben waar je van af wil: op 27 november is de volgende Doneer-een-Zaailing-dag van Meer Bomen Nu.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie