Naar homepage
Binnenland

Opvoering van Pfizer-vaccins: 'vul stop van AstraZeneca-vaccin aan'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opvoering van Pfizer-vaccins: 'vul stop van AstraZeneca-vaccin aan'

De leveringen van het Pfizer-vaccin aan Nederland worden flink opgevoerd. Van 500.000 naar 700.000. Het is meer dan aanvankelijk was gepland.

Marjolein van Egmond is Hoogleraar Immunologie van het Universitair Medisch Centrum in Amsterdam. In Het Oog op Morgen legt zij uit: ''Deze vaccins van Pfizer vullen de vaccins op die we niet meer zetten met AstraZeneca'', aldus de hoogleraar.

De opgevoerde levering is volgens haar goed nieuws. Of het vaccineren met deze levering ook sneller gaat is moeilijk te zeggen.

Effectiviteit vaccin is een luxe

Het is niet het enige vaccinnieuws. Vandaag neemt ook de Wereldgezondheidsorganisatie een besluit over het gebruik van Chinese vaccins wereldwijd. De context is bij dit nieuws volgens van Egmond belangrijk: ''We moeten ons realiseren dat er delen in de wereld zijn waar nog helemaal niet gevaccineerd wordt.''

Het Chinese vaccin is minder effectief blijken dan de vaccins die we nu al kennen. Dat is volgens de hoogleraar geen probleem door de wereldwijde schaarste: ''Als je de keuze hebt om geen vaccin te nemen of een vaccin met 50% effectiviteit, dan is de keus gemaakt.''

Europese bestelling

De Europese Commissie kondigde eerder al aan dat er voor de hele EU 50 miljoen doses Pfizer-vaccin vervroegd worden geleverd. De boodschap was toen nog dat deze vaccins eind juni werden uitgeleverd, maar voor Nederland is dat dus veel eerder.

Ze zouden eigenlijk later in 2021 pas aankomen, maar zijn nu naar voren gehaald. Die vaccins komen boven op de 10,5 miljoen die Nederland in het eerste half jaar van 2021 toch al zou ontvangen.

Het is deze week de tweede keer dat Pfizer een meevaller meldt. Eerder kondigde het bedrijf al aan dat Nederland in de maanden mei en juni in totaal 300.000 doses versneld geleverd zou gaan krijgen. Daar komen nu dus bijna 2 miljoen doses bij.

Ster advertentie
Ster advertentie