Binnenland

Vleermuiskast in de tuin

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Vleermuiskast in de tuin

Deze week start de landelijke vleermuiskastendatabase. Onder meer de Zoogdiervereniging, de gemeente Utrecht en Batlife Europe willen hiermee een nog beter beeld krijgen van de verspreiding van vleermuizen.

Steeds meer mensen in Nederland hangen vleermuiskasten op. Vaak omdat het leuk is om ze een handje te helpen. Soms is het ook noodzakelijk (Flora en Faunawet), omdat een gebouw met daarin wonende 'vleren' wordt gesloopt of gerenoveerd. De kasten zijn er in allerlei soorten en maten. Maar welke kast is voor welke soort geschikt en hoe hang je ze het beste op? Vroege Vogels duikt zondag in de wereld van vleermuiskasten en hangt er ook een bij uitzendlocatie Stadzigt.

Kast in je eigen tuin

Eerder vroegen we aan vleermuisexpert Erik Korsten tips voor het ophangen van een kast in je eigen tuin. Sommige vleermuissoorten willen namelijk graag een bolle kast, andere een platte. Vleermuizen die veel in stedelijk gebied voorkomen, houden van een platte kast omdat deze lijkt op een spouw of een scheur in muur. Vleermuizen die veel in bosrijke gebieden voorkomen, houden juist van een bolle kast omdat deze lijken op een boomholte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer tips

De plek waar de kast hangt, is ook van groot belang voor de vleermuis. Hier zijn een aantal tips:

  • Hang de kast op een rustige plek, met weinig verstoring.
  • Hang de kast met de voorzijde naar het zonlicht, zuid of zuidwest. Vleermuizen zijn echte warmteliefhebbers.
  • Zorg voor een vrije aanvliegroute. Geen takken of bladeren voor de invliegopening of direct onder de kast.
  • Hang de kast op een minimale hoogte van 4 meter.
  • Bevestig altijd een extra verticaal latje tussen de boom en de kast. Dit voorkomt dat de kast kapot gaat als de boom groeit.
  • Koop of maak een kast waar je makkelijk van onderaf in kunt kijken. Kasten met deurtjes zijn niet handig omdat je de vleermuis dan moet storen als je wilt zien of er iets in zit.
  • Maak de kast regelmatig schoon, maar check wel of er geen vleermuizen inzitten.
Ster advertentie
Ster advertentie