Binnenland

Van het gas af: 'Dit gaat de gemiddelde Nederlander heel veel geld kosten'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van het gas af: 'Dit gaat de gemiddelde Nederlander heel veel geld kosten'

Alle nieuwbouwwijken moeten vanaf 1 juli zonder aardgasaansluiting worden gebouwd. Bouwbedrijven en woningbouwcoorperaties zijn bang dat woningbouwprojecten hierdoor vertraagd of duurder worden. Veel luisteraars zijn het daarmee eens.

In Stand.nl was de stelling: Nederland wil te snel van het aardgas af. De meerderheid van de mensen die reageert is het daarmee eens. Peter van Zoonen schrijft op Facebook: "Wat zeker is, is dat dit de gemiddelde Nederlander een hele hoop geld zal gaan kosten. Ik denk dat de afbouw te snel gaat."

Van Zoonen is niet de enige met die angst. Veel mensen begrijpen wel dat we uiteindelijk van het aardgas af moeten. Groningen beeft onder de vraag naar het vloeibare goud. En om alle klimaatdoelstelling te behalen moet Nederland ook over op duurzame energie, zoals zon- en windenergie. Maar het tempo waarin dit gaat, baart mensen zorgen.

Kosten zijn onoverkomelijk

Luisteraar Dick Jansen van Galen is stellig: "Paniek-veroorzakers zijn het in Den Haag. Alleen de kosten zijn al onoverkomelijk voor veel mensen. De ideeënmakers gaan uit van hún salaris van pakweg €100.000, maar als gepensioneerde krijg ik dat niet."

Zijn de zorgen van Jansen van Galen terecht? Nu de deadline voor nieuwbouwwoningen die nog met aardgas mogen worden gebouwd naar voren is gehaald, zeggen bouwbedrijven en woningbouwcoöperaties dat bouwprojecten duurder worden. Het zou kunnen dat kopers van huizen die rekening gepresenteerd krijgen. Maar dat is niet duidelijk. In het geval van woningbouwcoöperaties is het ingewikkelder. Die bouwen huizen voor de sociale huur, en zitten aan maximale huurprijzen. Zij kunnen de extra kosten dus niet zomaar doorberekenen aan de huurders.

Een woning aanpassen

De angst voor een hoge rekening zit met name bij de mensen die hun huidige woning moeten aanpassen. Het is de bedoeling dat alle huizen in Nederland in 2050 van het aardgas af zijn. Om dit te bereiken moet de cv-ketel vervangen gaan worden. Dit is een kostbare investering. Ook moeten alle huizen beter worden geïsoleerd. De rekening daarvoor komt ook voor een groot deel ook bij de woningbezitters terecht.

En het draagvlak daarvoor is broos, blijkt o.a. uit de reactie van luisteraar Kees Straatsma: "Te snel van het aardgas af, dat willen we niet in Nederland. Het kabinet maakt wilde plannen. Het kabinet moet deze problemen serieus behandelen, maar van de huidige regering verwacht ik niets."

Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie