Binnenland

Deze Dag Toen: Laatste handbediende telefooncentrale stopt

NOS
foto: Stadsarchief Amsterdamfoto: Stadsarchief Amsterdam
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Laatste handbediende telefooncentrale stopt

"Telefooncentrale Warffum?" 22 mei 1962 was de laatste dag waarop bellers in het Groningse Warffum een telefoniste aan de lijn kregen. Op die dag werd het dorp als laatste in Nederland over op een automatisch systeem.

Nederland werd daarmee na Zwitserland het tweede land dat een volledig geautomatiseerde telefooncentrale had. "Een prestatie waarop de PTT trots mag zijn", jubelde het Polygoonjournaal in 1962.

Voor de automatisering ging elk telefoongesprek via een telefoniste. Vroeg de beller om een verbinding buiten het dorp dan werd het nummer genoteerd en werd diegene later teruggebeld. Er moest namelijk eerst contact gelegd worden met de centrale in Groningen om in contact te komen met de rest van het land. Een behoorlijk omslachtige operatie dus.

Verbinding verbroken

Op 22 mei 1962 kreeg de centrale in Warffum het laatste handmatige telefoontje. Het was Henk Korthals aan de andere kant van de lijn, de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat: "Mag ik u nu vragen om ook hier in Warffum, de telefoongesprekken verder te leiden via de automatische centrale?"

Die woorden betekenden einde oefening voor veel telefonisten. Het personeelsbestand (34 mensen) werd flink uitgedund en in 1970 werd de dienstkring Warffum helemaal opgeheven.

Minister Henk Korthals is de laatste handmatige beller op 22 mei 1962 (foto: KPN)

Ster advertentie
Ster advertentie