Binnenland
BNNVARA

De zaak Peter R. de Vries uitgelegd

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De zaak Peter R. de Vries uitgelegd

Twee dagen, in die korte tijd is de inhoudelijke behandeling van het proces rondom de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries afgerond. Althans, dat is de bedoeling van het Openbaar Ministerie.

In Vroeg! vertelt Joris Peters, rechtbankverslaggever bij Nu.nl over de eerste zittingsdag vorige week en wat er vandaag staat te gebeuren.

Slachtofferverklaringen

Vorige week viel vooral de slachtofferverklaringen van de kinderen van Peter R. de Vries op. Kelly en Royce wisten de hele rechtszaal te raken tijdens hun emotionele betoog. Beide verdachten keken de kinderen van Peter R de Vries aan tijdens de slachtofferverklaring. Volgens Peters is de slachtofferverklaring vooral bedoeld voor de verwerking van slachtoffers. Maar, het kan wel degelijk meespelen bij een uitspraak. "Wat voor een rechter mee kan wegen in een eindoordeel, is als je besluit dat deze beide verdachten schuldig zijn, en verdachten tonen berouw tijdens een slachtofferverklaring, dat dat mee kan wegen in de strafbepaling" aldus Peters. Op 15 juni, de tweede procesdag zal de vriendin van de Vries haar slachtofferverklaring geven.

De verdachten

Op de tweede procesdag draait het om het verhaal van de verdachten en hun advocaten. Delano G. staat terecht als de mogelijke schutter, Kamil E. wordt gezien als chauffeur en degene die de voorverkenningen voor de moordaanslag deed. Kamil verklaart tot nu toe dat hij alleen de opdracht kreeg om iemand te vervoeren van Amsterdam naar Rotterdam, en Delano beroept zich tot nu toe op zijn zwijgrecht.

Is het nog mogelijk dat de verdachten elkaar vandaag zullen verraden? "Kamil heeft al gezegd dat Delano G bij hem in de auto zat. Er valt niet meer te zeggen behalve dat Kamil Delano aanwijst als de schutter, maar dat verwacht ik niet", zegt Peters.

De uitspraak

De uitspraak wordt vooralsnog op 14 juli verwacht. Op 15 juli 2021 overleed de Vries, dus dan zouden de daders binnen een jaar veroordeeld zijn. Volgens Peters is het mogelijk dat er voorrang is gegeven aan deze zaak vanwege het nationaal belang, maar gaat het vooral zo snel omdat dit een 'ronde' zaak is. Het bewijs lijkt overweldigend, vanwege de camerabeelden en de gevonden telefoon. Het is alleen afwachten wat de verdediging hier tegenin brengt.

Benieuwd naar het hele gesprek met rechtbankverslaggever Joris Peters? Beluister dan hier de podcast van Vroeg!

15-6 De rechtszaak rond de moord op Peter R. de Vries uitgelegd - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie