Binnenland
EO

Een jaar na de moord: 'Peter R. de Vries wilde dat we moed tonen in het leven'

foto: ANP Robin van Lonkhuijsen
  1. Nieuwschevron right
  2. Een jaar na de moord: 'Peter R. de Vries wilde dat we moed tonen in het leven'

Strafrechtadvocaat Peter Schouten voelde zich lang schuldig na de moord op Peter R. de Vries. Een jaar later probeert hij de knop om te zetten. "Het zijn geen gemakkelijke dagen, maar Peter wees ons erop dat het gaat om moed te tonen in het leven. Dat zag ik een van zijn duizenden appjes die ik zo nu en dan lees om me aan op te trekken", vertelt Schouten in Dit is de dag.

Peter R. de Vries stemde destijds in met het klemmende verzoek van Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces tegen onder anderen topcrimineel Ridouan Taghi, om hem bij te staan als vertrouwenspersoon. Hierop trokken Schouten en De Vries samen op. De twee mannen waren ook bevriend.

Na de moord op De Vries ging Schouten ruim een half jaar lang gebukt onder een intens schuldgevoel. "Eerst vond ik zelf dat ik een beetje gefaald had omdat hij uiteindelijk bij mij op het advocatenkantoor jurist was geworden. Daar voelde ik me verantwoordelijk voor. En door het feit dat ik gefaald had dat hem dit overkwam."

Vakgenoot Vito Shukrula weet nog dat hij 'hardop schold' toen hij het bericht binnenkreeg dat de bekende misdaadverslaggever was neergeschoten. Shukrula had daarvoor regelmatig contact met De Vries. "Ik zei tegen hem: je bent een baken van hoop voor veel mensen die zich in de steek voelden gelaten door politie en justitie. Dan was hij daar als een soort eenmans-commando. Dat hebben ze gewoon weggevaagd." Toch vatte ook Shukrula moed uit De Vries' levensinstelling. "Hij zou willen dat wij juist doorgaan."

Nieuwe verdachten

Tegen de twee hoofdverdachten voor de moord op De Vries is levenslang geëist. De uitspraak in de zaak tegen hen is 14 juli. De afgelopen dagen zijn drie nieuwe verdachten aangehouden. Een van hen zou de hoofdverdachten opdracht hebben gegeven, én een directe band hebben met Taghi. De andere twee mannen worden ervan verdacht dat ze de moord hebben gefilmd en de beelden online hebben gezet. Advocaat Vito Shukrula noemt dat 'narcoterreur'. "Ze zijn heel Nederland aan het schokken. Zo van, dat doen we met mensen die niet luisteren of dingen tegen ons doen."

Schouten wil politie en justitie voor het eerst in deze zaak een compliment geven voor het aanhouden van deze verdachten. "Ik vind het ook wel logisch. Peter R. de Vries loste veel misdaden op. De politie is het aan hem verplicht om ook zijn moord zo snel mogelijk op te lossen."

Status

Over de bestrijding van zware drugscriminaliteit zijn beide advocaten maar deels te spreken. Shukrula: "Politici zijn maar bezig met de war on drugs. Peter R de Vries zei dat die verloren is. Moeten we niet kijken naar legaliseren?" Hij vindt het positief dat de overheid wil investeren in jeugd, om ze een alternatief te bieden voor een criminele loopbaan. "In Utrecht begint nu een pilot waarin ze jongeren opleiden tot barista. een baan met status in plaats van dat ze dat zoeken in de criminaliteit."

Maar over de roep in de maatschappij om keiharde straffen maakt hij zich wel zorgen. "Levenslang heeft geen afschrikwekkende werking. Het is echt niet zo dat als jongens met een machinegeweer rondlopen om iemand neer te schieten, ze denken 'oh ik kan levenslang krijgen'. Die jongeren zijn zo met de korte termijn bezig. Er is totaal niet over nagedacht."

Schouten: "Uit taps van de chauffeur, de Pool, blijkt dat mensen in de Pi in Lelystad hem een God vinden. Zo wordt er gedacht over de eer die je kan verwerven door iemand te liquideren. Dat is natuurlijk krankzinnig."

Hoe kijken strafrechtadvocaten terug, een jaar na de moord op Peter R,

foto: ANP Robin van Lonkhuijsen

Ster advertentie
Ster advertentie