Binnenland
NOSNTR

Microchips van Nederlandse bedrijven komen ondanks sancties in Rusland terecht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Microchips van Nederlandse bedrijven komen ondanks sancties in Rusland terecht

Microchips gemaakt door Nederlandse bedrijven komen ondanks zware sancties nog altijd in Rusland terecht. Het gaat om vele miljoenen stuks sinds het begin van de invasie in Oekraïne tot en met december. Siebe Sietsma van Nieuwsuur deed hier samen met Paulus Houthuijs van de NOS onderzoek naar en vertelt erover in Nieuws en Co.

Miljoenen chips

"Ondanks de strenge sancties zijn er miljoenen chips bij Russische bedrijven terecht gekomen", vertelt Sietsma. "Vaak wordt het dan meteen schimmig. Sommige bedrijven lijken gewone witgoedfabrikanten, maar als je ze opbelt krijg je geen antwoord. Maar bij andere bedrijven weten we wel dat ze militaire producten maken."

De Nederlandse chips die naar Rusland gaan, zijn vooral afkomstig van grote chipproducenten als NXP uit Eindhoven en Nexperia uit Nijmegen. Het NOS/Nieuwsuur-onderzoek toont aan dat er recent microchips van NXP zijn aangetroffen op het slagveld in Oekraïne.

Tussenhandelaren

Door tussenhandelaren is het moeilijk om grip te krijgen op de handel naar Rusland. "De sancties zijn te omzeilen door de chips bij Aziatische tussenhandelaren op te kopen. Als je de juiste prijs betaalt, dan kun je die gewoon kopen."

In Nederland hebben we natuurlijk de douane die alle export controleert. "Maar dat is alles wat direct naar Rusland gaat. Als er een tussenhandelaar bij betrokken is, wordt het toch wat mistiger. De bedrijven zelf hebben daar ook last van. Ze proberen zo goed mogelijk na te gaan waar hun producten naartoe gaan, maar echt het waterdicht krijgen, dat lukt nog niet."

Overigens komt een nog veel grotere stroom aan microchips, gemaakt door bedrijven buiten Nederland, terecht bij Russische importeurs. Alleen al over de maand november gaat het om minstens 2 miljoen chips verspreid over tientallen concerns. Ter vergelijking: uit fabrieken van NXP en Nexperia ging het in dezelfde periode om ruim 60.000 chips: zo'n 6 procent van het totaal.

Miljoenen chips Nederlandse fabrikanten belanden in Rusland ondanks sancties

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie