Politiek

Premier Rutte: maximale sancties tegen Rusland

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Premier Rutte: maximale sancties tegen Rusland

Nederland vindt dat er "maximale sancties" moeten komen tegen Rusland. Wat die precies inhouden wilde premier Rutte niet zeggen in een statement na afloop van een overleg met de meest betrokken ministers in het kabinet. De sancties richten zich op Poetin en zijn regering, zegt Rutte: "We zijn niet in conflict met de Russische bevolking."

Rutte noemde de door Rusland begonnen oorlog zeer ernstig: "Dit raakt aan de naoorlogse maatschappelijke en volkenrechtelijke ordening van de wereld, waarin landen elkaars grenzen respecteren en hun eigen ontwikkelingen laten kiezen, waarin geen bufferstaten bestaan. Dit bedreigt de veiligheid en stabiliteit van Europa."

Hoewel Nederland niet in oorlog is met Rusland, kunnen er ook gevolgen zijn voor Nederland. Er kunnen komende weken meer militaire verplaatsingen plaatsvinden in Nederland. Die komen voort uit NAVO-plannen die bij dergelijke bedreigingen in werking treden, zegt Rutte. Er is geen sprake van dat artikel 5 van de NAVO wordt ingeroepen, aldus de premier. Daarin wordt bepaald dat een aanval op een van de lidstaten geldt als een aanval op alle NAVO-landen. Oekraïne is geen lid van de NAVO.

Nederland zal de komende tijd ook in de gaten houden hoe de vluchtelingenstroom uit Oekraïne zich ontwikkelt en wat er gebeurt met de energieprijzen.

Statement Rutte

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie