Binnenland
KRO-NCRV

Publiek treurt niet om afgelast debat May en Corbyn: 'Het zijn twee bloedarmoedige sprekers'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Publiek treurt niet om afgelast debat May en Corbyn: 'Het zijn twee bloedarmoedige sprekers'

Ze zouden met elkaar in debat, de Britse premier Theresa May en oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour. Zondagavond, aan de vooravond van een van de belangrijkste stemmingen in het Britse parlement ooit, over de Brexit. May had Corbyn uitgedaagd, en hij accepteerde. Dus sloegen de BBC en de commerciële zender ITV aan het plannen. Het mislukte, het debat komt er niet.

UK-correspondent over Corbyn en May

Video niet beschikbaar

May wilde alleen met meerdere partijen in debat, zodat ze een verdeelde oppositie zou tonen. Corbyn wilde juist in debat met May alleen. Dus liep het spaak. UK-correspondent Lia van Bekhoven is hierover niet verbaasd, zegt ze in Het Mediaforum van Spraakmakers. "De BBC probeert dit al tijden voor elkaar te krijgen, maar er zijn steeds dit soort beren op de weg. May wil graag laten zien hoe goed ingevoerd ze is op dit dossier, Corbyn wil juist May's ingewikkelde positie aan de kijkers laten zien. Die puzzel los je niet op."

Get me out of here

Het Britse publiek treurt er niet om, vertelt Lia van Bekhoven. "Het zijn twee bloedarmoedige sprekers, het is helemaal niet leuk om naar hen te kijken." Zondagavond is bovendien de topavond voor de Britse televisie, zegt ze. In Strictly Come Dancing zie je op zondagavond welke beroemdheid niet in een volgende ronde verder mag leren stijldansen. In I am a celebrity get me out of here wordt duidelijk welke celebrity de Australische jungle moet verlaten. Dát willen mensen zien, volgens Van Bekhoven.

Strictly telt wekelijks acht miljoen kijkers. Het meest ironische van dit alles vindt Van Bekhoven dat het publiek bij beide programma’s een stem kan uitbrengen. En bij het Brexit-debat, dat veel belangrijker zou zijn, natuurlijk niet.

Ster advertentie
Ster advertentie