Binnenland
Zwart

Roos Blufpand: 'Toen ik 15 jaar geleden vegetariër werd toen vond iedereen me irritant, dat is niet meer zo'

foto: Eigen beeldfoto: Eigen beheer
  1. Nieuwschevron right
  2. Roos Blufpand: 'Toen ik 15 jaar geleden vegetariër werd toen vond iedereen me irritant, dat is niet meer zo'

Hoe maak je groene en duurzame muziek? Roos Blufpand is ondernemer en muzikant. "Ik hou van de natuur en het is nu toch helemaal niet handig hoe we ermee omgaan?", zegt ze in De Nacht is ZWART.

Hoe komt duurzaamheid terug in je leven?

Duurzaamheid komt bij de zangeres op meerdere manieren terug in haar dagelijkse leven. Ze carpoolt of pakt de trein, koopt weinig nieuwe kleren, gaat naar de biologische markt en eet vegan. Blufpand: "Ik heb als nieuw doel gesteld dat ik snoep en chocola niet meer in verpakkingen ga kopen. Het is moeilijk te vinden, maar het is er wel, het lastige is daarna het niet meteen op te eten."

Duurzame muziek

Blufpand: "Vroeger moest er nog een stuk plastic om een cd heen voordat hij in een winkel mocht liggen." Nu brengt Blufpand haar muziek in beperkte oplage uit. "De droom is om gerecyclede LP’s te kunnen verkopen."
Ook in de rider van Blufpand opent ze het gesprek over duurzaamheid. "Ik heb een greenrider waarop staat dat we geen plastic flesjes water willen, we drinken gewoon uit glazen. Ook geven we aan dat we graag vegan willen eten en als het kan biologisch. Ik wil er nog in zetten of het publiek ook kan carpoolen naar mijn optredens, maar weet nog niet hoe ik dat ga aanpakken."

Duurzame dilemma’s

"Waarom is het zoveel moeilijker en duurder om keuzes te maken die liever zijn voor de medemens, milieu en dieren?", vraagt Roos Blufpand zich af.

Gelukkig heeft Blufpand tot slot nog wel een paar tips voor duurzaam leven: "Doe het stapje voor stapje. Kijk voor jou wat er gemakkelijk is. Begin met één ding bij de biologische supermarkt. Het gaat om keuzes en prioriteiten. Ook geldtechnisch, het kan goedkoper zijn, maar gun jezelf de tijd."

Voor Blufpand is dit misschien gemakkelijker dan voor een ander geeft ze toe: "Geef me maar een plak nepkaas die naar niks smaakt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie