Economie
EO

Oprichter Vegetarische Slager: 'Boeren, pas je aan en leun niet op de overheid'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Oprichter Vegetarische Slager: 'Boeren, pas je aan en leun niet op de overheid'

Boeren moeten zich aanpassen aan maatschappelijke ontwikkelingen en minder leunen op garanties van de overheid. Dat betoogt Jaap Korteweg, voormalig eigenaar van De Vegetarische Slager, in Geld of je leven.

Korteweg stamt zelf uit een boerenfamilie en is nog steeds actief als akkerbouwer. Zelf gooide hij jaren geleden het roer om en begon De Vegetarische Slager, waarmee hij vleesvervangers produceerde. Vier jaar geleden verkocht hij het bedrijf voor miljoenen aan Unilever. Hij vindt dat boeren "moeten kijken naar maatschappelijke ontwikkelingen en daar hun vizier op moeten richten."

Volgens Korteweg is duidelijk welke kant het op gaat: "Plantaardige vlees en zuivel is sterk in opkomst. Het nieuwe vlees en de nieuwe zuivel noem ik het zelf. De verwachting is dat het oude vlees en de oude zuivel minder en minder wordt. En ik verwacht niet dat er maatschappelijk draagvlak zal zijn om vlees en zuivel voor de export te blijven maken."

Jaap Korteweg gaat de strijd aan met zuivelindustrie met kaas zonder tussenkomst van koeien

Roestvrijstalen koeien

Zelf is Korteweg na de verkoop van De Vegetarische Slager begonnen aan een nieuwe missie met zijn nieuwe onderneming Those Vegan Cowboys: een smakelijke kaas produceren waar geen koe meer aan te pas komt. In een laboratorium in het Belgische Gent wordt daar door wetenschappers hard aan gewerkt. Gras moet het belangrijkste ingrediënt worden van de nieuwe kaas.

De bedoeling is dat levende koeien in Nederlandse stallen worden vervangen door duurzame roestvrijstalen exemplaren, waarmee in de toekomst melk en kaas kan worden geproduceerd. Korteweg noemt roestvrijstalen 'koeien' in de stal die melk produceren uit gras een logische ontwikkeling in de melkveehouderij.

Het plan ontstond tijdens een lezing over omdenken in Wageningen. Wetenschappers hebben volgens hem aangegeven dat het mogelijk zou moeten zijn. Boeren zijn in het scenario van Korteweg verantwoordelijk voor het voeden van de roestvrijstalen koeien met gras.

Gouden tip

Korteweg acht de kans dat hij erin slaagt kaas zonder koe te produceren inmiddels op tien procent. Eerder loofde hij tweeënhalf miljoen euro uit voor de gouden tip die hem zou helpen bij het ontwikkelen van die kaas. Uiteindelijk wil Korteweg ook melk maken waar geen koe meer voor nodig is. Hij droomt er al van sinds 2007. Ook die 'koe-loze' melk moet worden geproduceerd uit gras.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie