Binnenland
BNNVARA

Goudhaantjes weer volop te zien en te horen

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Goudhaantjes weer volop te zien en te horen

Goudhaantjes komen in het najaar in grote getale vanuit Scandinavië naar Nederland. Het kan dus zomaar kunnen dat op je op een wandeling door de duinen of het bos weer een tegenkomt. Waar je ze kan vinden en hoe ze klinken, dat vertelt Carl Derks in Vroege Vogels.

De kleine, mosgroene goudhaantjes zijn te herkennen aan een gele streep over de kruin met twee zwarte zijbanen. Ze trekken de zee over en dan vind je ze ook als eerste op de Waddeneilanden en langs de kust. Maar ze komen in heel het land voor, voornamelijk tegen in gemengde bossen, dus waar behalve loofbomen ook naaldbomen staan, en vaak dan met wat ondergroei. En ze maken een hoog, ijl geluid: hun contactroepjes.

Goudhaantje kleinste vogel van Nederland

"De goudhaan is het kleinste vogeltje van Nederland", vertelt vogelaar Carl Derks. "Zo'n 8,5 tot 9 cm groot en hij weegt maar een paar gram. Ze komen hier echt om te overwinteren, samen met de vuurgoudhaantjes, die heel erg op goudhaantjes lijken maar die hebben een oranje kruinstreepje en een zwart baardstreepje en wenkbrauwstreepje. Het is gewoon een gezellig vogeltje, ze zitten ook vaak in tuinen, en dan kun je ze vaak heel dicht benaderen. Dan zitten ze in de conifeer en dan kun je vlakbij komen."

Het geluid dat goudhaantjes maken is zo hoog, dat het onder vogelaars ook wel wordt gebruikt als gehoortest. Als je ouder wordt, wordt je gehoor minder en hoor je minder goed hoge tonen. Als de één lopend in het bos de goudhaantjes nog wel hoort en de ander niet, dan heeft die ander dus een slechter gehoor. Wie goudhaantjes wil zien, kan het beste een gemengd bos met behoorlijk wat naaldbomen erin zoeken. "En in de duinstreek zitten ze nu dus in de duindoorns", aldus Carl Derks.

Goudhaantjes invasie

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie