Binnenland
NOS

Protest tegen opvang van minderjarige en alleenstaande asielzoekers in Heemstede

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Protest tegen opvang van minderjarige en alleenstaande asielzoekers in Heemstede

Het is een worsteling voor veel gemeenten om draagvlak te krijgen voor de opvang van asielzoekers. Sommige gemeenten beginnen er gewoonweg niet aan onder het mom van tekort aan mankracht of gebrek aan geschikte ruimte. De gemeente Heemstede heeft een villa gekocht om 25 minderjarige alleenstaande asielzoekers op te kunnen vangen. De gemeenteraad moet nog groen licht geven. Gisteravond was er een inspraakavond voor bewoners. Marlou Schrover, hoogleraar migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Zorgen bij inwoners Heemstede om asielopvang

Video niet beschikbaar

Tegen de opvang is veel protest van inwoners. Omwonenden hebben angsten en zijn bang voor veel overlast. Vooral het feit dat het om jonge jongens gaat stuit omwonenden tegen de borst. Daarnaast vinden veel inwoners de manier hoe de villa is gekocht, via een anoniem bod en daarna pas werd verteld waarvoor hij is gekocht, niet gepast.

Juiste manier

Volgens Schrover is dit wel de manier. "Praten en mensen dingen uitleggen is de logische strategie. Dat mensen de juiste informatie krijgen. Je moet mensen ergens kwijt en er zal altijd weerstand zijn." Schrover zegt dat er ook niet veel keuze is om het anders te doen, omdat niemand vrijwillig zegt dat er wel een opvang in hun buurt mag komen.

Wethouder Sam Meerhoff zegt dat er voor deze manier is gekozen, omdat als het met toestemming van inwoners moet, het er volgens hem toch niet van komt. Ondanks de zorgen, kreeg de gemeente ook bijval. Zo zegt een omwonende: "Laten we deze mensen niet zien als potentiële rustverstoorders of criminelen, maar als mensen, jonge mensen die hulp en steun nodig hebben."

Kleine bijeenkomsten

"Als je kijkt naar het verleden dan werken bijeenkomsten waarbij wethouders of ambtenaren in kleine groepen met bewoners in gesprek gaan goed", aldus Schrover. "In een kleinere setting durven mensen zich ook sneller uit te spreken." De drempel is lager en het gesprek is vaak genuanceerder zegt Schrover. Het helpt volgens haar ook dat een ambtenaar dan meteen aantekeningen maakt en de zorgen en opmerkingen daadwerkelijk serieus neemt.

"Het belangrijkste is dat je de zorgen wegneemt. Mensen hebben al meteen een beeld van iets. Ze zien in Ter Apel dat jongeren die geen kans maken op asiel zich vervelen en inderdaad voor overlast zorgen. De jongeren die hier komen maken wel degelijk kans op een asiel en dat geeft wel een andere wisselwerking", aldus Schrover. Toch lijken veel gemeenten het niet voor elkaar te krijgen om zorgen weg te nemen. Volgens Schrover kan het zijn, omdat deze bijeenkomsten veel tijd vergen en goed gepland moeten worden. "Het is een kwestie van tijd en mensen."

Asielzoekers in Heemstede

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie