Binnenland
NOSNTR

Coronaspreekuur: hoe bescherm ik mijn ouders en hoe verwerken we de coronacrisis?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coronaspreekuur: hoe bescherm ik mijn ouders en hoe verwerken we de coronacrisis?

De coronapandemie zorgt voor veel vragen bij onze luisteraars. Daarom organiseerde NPO Radio 1 vanavond opnieuw een coronaspreekuur. Hier lees je de gestelde vragen en de antwoorden van deskundigen.

Er kwamen veel vragen binnen over isolatie en het idee van groepsimmuniteit. Premier Mark Rutte liet het woord gisteravond vallen in zijn toespraak over het coronavirus. Hij vertelde dat een groot deel van de bevolking de komende tijd besmet zal raken met het virus, maar dat er ook op die manier immuniteit wordt opgebouwd en daarmee de 'sterkeren' de 'zwakkeren' kunnen beschermen voor het virus.

Een greep uit de vragen:

Hoe kan ik mijn ouders op leeftijd het beste beschermen? Zelf immuun worden door besmet te raken?
"We weten dat ouderen kwetsbaarder zijn", zegt arts-microbioloog en viroloog Annemiek van der Eijk. "De maatregelen zijn erop gericht dat een bepaald aantal mensen het virus oploopt om minder weerbare mensen te beschermen. Maar we gaan niet mensen actief besmetten." Actief het virus opzoeken is dus geen goed idee, want wie weet ben jij de pechvogel die er ernstig ziek van wordt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Heeft het zin om schoenen te desinfecteren?
Nee, zegt de microbioloog. "Het belangrijkste is om je handen voldoende te wassen en kwetsbaren niet op te zoeken."

Mijn vader (91) zit in een verzorgingshuis en mag geen bezoek meer ontvangen, ook mijn moeder niet. Wat kan ik doen om het makkelijker voor hen te maken?
"Het helpt om te herhalen waarom hij zijn vrouw niet kan zien, zodat hij begrip opbouwt", zegt Elaheh Belaji, klinisch psycholoog en psychotherapeut. "Als u zelf geen ziekteverschijnselen vertoont, kan het geen kwaad uw vader te bezoeken of even naar buiten te nemen", vult Van der Eijk aan.

Wat is het voordeel van niet-kwetsbare groepen isoleren, zoals kinderen die niet naar school kunnen?
Het effect kan zijn dat het virus zich minder snel verspreid, waardoor de zorg niet overbelast raakt. "Zoals we dat zagen in China", aldus Van der Eijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kun je testen of je het virus hebt gehad?
Dat is een relevante vraag met betrekking tot de groepsimmuniteit. "Dat kan nu nog niet", zegt Van der Eijk. "Maar er wordt veel onderzoek naar gedaan. Voor mensen die in de zorg werken of kwetsbaar zijn is dat heel belangrijk om te weten. We moeten ook weten wat het betekent om antistoffen te hebben."

Wat is het psychologisch advies om de crisis gezamenlijk te verwerken?
"Angst is de normale reactie", zegt psychotherapeut Belaji. Dat is niet verkeerd, want "daarmee zijn we voorzichtiger en voorkomen we gevaar". Maar het moet niet overmatig zijn, anders is het geen "gezonde angst". Haar advies is om de angst te relativeren en te praten met anderen. "Als je merkt dat je gevoelig bent voor angst, moet je niet te veel naar het nieuws kijken."

Ook een vraag?

Stel 'm via Twitter via de hashtag #coronavragen of via een berichtje in de gratis app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie