Binnenland
KRO-NCRV

Dit is hoe jongeren meer inspraak in de politiek kunnen krijgen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is hoe jongeren meer inspraak in de politiek kunnen krijgen

Er wordt in de politiek gesproken over veel dingen die ook jongeren aangaan, maar zelf hebben ze daar meestal geen stem in. "Op dit moment is alleen de stemleeftijd van 18 jaar vastgelegd als het gaat om inspraak van jongeren." Dat zegt voorzitter van de Nationale Jeugdraad Luce van Kempen. Zij pleit voor meer betrokkenheid van jongeren bij politieke besluitvorming.

Video niet beschikbaar

Voorzitter van CNV jongeren Semih Eski stelt voor om een generatietoets in te voeren. ''Er worden veel wetten gemaakt die betrekking hebben op jongeren, maar zij hebben daar niks over te zeggen.'' Deze toets moet bepalen wat voor gevolgen een wet zal hebben voor de verschillende generaties.

''Bijvoorbeeld de invoering van het leenstelsel heeft voor jongeren grote gevolgen gehad.'' Volgens Eski zou het goed zijn een doorberekening te maken waarin de verschillen tussen de financiële gevolgen voor generaties duidelijk worden.

Klimaat

''Jongeren kijken echt anders naar de klimaatproblemen, zij zitten veel minder vast in denkpatronen dan volwassenen.'' Dat zegt Nick van Bree, die deel nam aan de klimaattafels die leidden tot het Klimaatakkoord.

Hij is blij dat men hem tijdens het klimaatoverleg serieus nam, maar dat is niet genoeg. ''Ik denk dat het heel belangrijk is dat de scholierenstakingen door blijven gaan, zodat mensen de ernst van de situatie in blijven zien.'' Van Bree blijft aan tafel zitten om ervoor te zorgen dat de klimaatdoelen wél gehaald zullen worden, want hij denkt niet dat die gehaald kunnen worden met het akkoord dat er nu ligt.

Jeugd Parlement

In België is er al langer een Jeugd Parlement met een verplichtende factor voor het parlement. Van Kempen zou willen dat het in Nederland ook wettelijk verankerd ligt dat jongeren inspraak hebben. ''Op dit moment hangt het er van af waar een bewindspersoon zin in heeft. En als hij of zij dan een keer in gesprek gaat met jongeren, is het vaak alleen voor de foto."

Op gemeentelijk niveau zijn er in Nederland wel al jongerenraden. Dat vindt Van Kempen een goed begin, maar ze zou graag zien dat jongeren niet alleen meepraten over ''de skatebaan'', maar ook over echt belangrijke thema's.

Luce van Kempen: jongeren moeten meer inspraak krijgen in de politiek

Ster advertentie
Ster advertentie