Binnenland
NOS

Schrijfster Nelleke Noordervliet wint Gouden Ganzenveer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schrijfster Nelleke Noordervliet wint Gouden Ganzenveer

Schrijfster Nelleke Noordervliet wint de Gouden Ganzenveer, de ereprijs voor mensen die grote betekenis hebben voor het geschreven woord in de Nederlandse taal. Ze vertelt in Met het Oog op Morgen over haar werken.

Schrijfster Nelleke Noordervliet wint Gouden Ganzeveer

Historische context duidelijk maken

Volgens de stichting weet Noordervliet het eminente belang van historische context bij een breed publiek duidelijk te maken en dat is een van de redenen van haar winst. Noordervliet vertelt hoe belangrijk ze het vindt om die historische context bij breed publiek duidelijk te maken. "Mensen leven in het nu, er gebeurt van alles. Iedereen is om de haverklap van de kook want het is nog al een ingewikkeld bestaan dat we allemaal leiden met elkaar. Maar je snapt niets van wat er gebeurt als je niet de geschiedenis kent. Van bijna ieder nieuwsfeit moet je een beetje de historische context kennen om te snappen wat het eigenlijk betekent."

Nelleke studeerde geen geschiedenis maar Nederlands. "Misschien had ik toch geschiedenis moeten studeren, maar dan had ik geen historische romans geschreven. Historici vinden fictie maar niks. Als ik geschiedenis had gestudeerd dan had ik waarschijnlijk keurig nette historische boeken geschreven."

Woke

Abdelkader Benali won in 2020 de Gouden Ganzenveer. Hij noemde Noordervliet 'woke avant le lettre'. Noordervliet lacht: "Ik heb al over slavernij geschreven voordat het hier groot werd." Noordervliet schrijft ook veel over vrouwen in de geschiedenis die zij bewondert.

"Het hoeft niet altijd over een vrouw te gaan, maar het zijn wel de figuren in de geschiedenis waar je je aan kan spiegelen als schrijver. Vandaar dat die vrouwen in de geschiedenis en hun rol daar in mij buitengewoon boeien. Belle van Zuylen bijvoorbeeld. Dat was een meisje van adel, maar daar had ze een ongelofelijke hekel aan. Met haar eerste boek maakte ze meteen de kachel aan met haar aristocratie. Zodanig zelfs dat haar ouders zeiden: och meisje, we moeten dat boek niet uitbrengen. Maar Belle zei: 'Ik doe wat ik wil, ik heb geen talent voor ondergeschiktheid.' Ik geloof wel dat ik ook zo ben", zegt Noordervliet lachend.

OOg item nelleke

Ster advertentie
Ster advertentie