Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Passend onderwijs, Cartoonisten over Brexit en de Eredivisie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Passend onderwijs, Cartoonisten over Brexit en de Eredivisie

Vandaag hoor je in Reporter Radio over een onderzoek naar de eerste vijf jaar passend onderwijs in Nederland. In RadioDoc wordt de documentaire Brexit: De Spotprent Voorbij uitgezonden en Wim Jonk is de sportgast in De Perstribune. Dat, en verslagen van vijf Eredivisiewedstrijden, hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Vijf jaar passend onderwijs

Vanaf 19.00 uur hoor je in Reporter Radio een onderzoek van Klaas den Tek en Joga Brouwers over het passend onderwijs in Nederland. Vijf jaar geleden was het de bedoeling dat kinderen met een beperking zoveel mogelijk in het reguliere onderwijs les krijgen. En dat er dus minder wordt doorverwezen naar het speciaal onderwijs.

Een mooie gedachte. Kinderen met en zonder beperking in één klas. Maar waar de ene school dit omarmd, heeft de andere school er moeite mee.
Inmiddels neemt het aantal verwijzingen naar het speciaal onderwijs weer toe. En ontstaan er wachtlijsten op de speciaal basis onderwijs en speciaal onderwijs scholen.

In de media verschijnen veel berichten dat passend onderwijs vanwege de werkdruk en het tekort aan leerkrachten gewoon te lastig is. Maar is dat terecht? Want waarom zijn er scholen waarop het wel lukt?

Brexit: De spotprent voorbij

De Britten raken meer en meer verstrikt in hun Brexit. Het is september 2019 en alle politieke en maatschappelijke tegenstellingen in het land komen samen in een perfecte storm. De wereld kijkt verbijsterd toe, ook de Britse cartoonisten wiens taak het is om politici in hun hemd te zetten.

Vanaf 21.00 uur hoor je in RadioDoc de documentaire Brexit: De spotprent voorbij. Hiervoor reist radiomaker Marten Minkema naar Londen en duikt in de wereld van Britse tekenaars van spotprenten. Die dapper blijven duiden wat nauwelijks nog te duiden valt.

De Eredivisie op zondag

Voor de zevende keer dit seizoen begint RKC Waalwijk de jacht op een overwinning, deze keer tegen Vitesse. Alleen Fortuna Sittard heeft ook nog niet gewonnen, maar een overwinning tegen nummer vier Vitesse lijkt ingewikkeld.

FC Utrecht neemt het op tegen Willem II, twee clubs die zich met deze positie op de ranglijst zouden plaatsen voor playoffs om Europees voetbal, iets wat ze nog 27 wedstrijden vast zullen moeten houden. Op hetzelfde moment kan PSV, op bezoek in Zwolle, reageren op koploper Ajax, voor ze afreizen naar Trondheim voor de Europa League wedstrijd tegen Rosenborg BK.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Feyenoord mag in de eigen Kuip het midweekse verlies tegen AZ wegspoelen tegen FC Twente. De Tukkers staan op een knappe vijfde plek en zullen proberen te profiteren van de Rotterdamse vormcrisis.

Ondertussen speelt AZ in Den Haag tegen Heracles Almelo. De Alkmaarders zullen willen winnen, maar misschien wel met een schuin oog op de volgende tegenstander in de Europa League, Manchester United.

Alle Eredivisiewedstrijden op een rij

12.15 uur RKC Waalwijk - Vitesse | Verslag: Krijn Schuitemaker
14.30 uur FC Utrecht - Willem II | Verslag: Richard van der Made
14.30 uur PEC Zwolle - PSV | Verslag: Ragnar Niemeijer
16.45 uur Feyenoord - FC Twente | Verslag: Nico Wantia
16.45 uur AZ - Heracles Almelo | Verslag: Chris Wobben

En verder...

  • Zijn Wim Jonk, en de makers van het tv-programma Chateau Meiland vanaf 12.00 uur te gast op De Perstribune van Omroep Max.
  • Hoor je vanaf 21.00 uur de documentaire De Koopjesjager, van Lennah Koster, in RadioDoc.
  • Is eco-historicus Mathijs Boom om 10.00 uur te gast in OVT om te vertellen over Severn Cullis-Suzuki, de Greta Thunberg van de jaren '90.
Ster advertentie
Ster advertentie