Binnenland
NOS

Toeslagenouders met uit huis geplaatste kinderen 'van de radar verdwenen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toeslagenouders met uit huis geplaatste kinderen 'van de radar verdwenen'

Gedupeerden van de toeslagenaffaire die te maken kregen met de uithuisplaatsing van kinderen melden zich nauwelijks bij hun gemeente. Dat meldt Trouw op basis van een rondgang onder een aantal gemeenten. Sinds 2015 werden volgens cijfers van het CBS 1115 kinderen van toeslagenouders uithuisgeplaatst, maar slechts een fractie van die gezinnen is in beeld.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft gemeenten aangewezen als eerste aanspreekpunt voor de ouders. "Ze kunnen zich daar melden om de weg te vinden naar ondersteuning", zegt kinderpsycholoog Peter Dijkshoorn in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is bezig met het opzetten van een onafhankelijk team dat toeslagenouders gaat bijstaan.

NOS Radio 1 Journaal: toeslagenouders melden zich bijna niet bij gemeenten

Video niet beschikbaar

Pijnlijke route

Toch melden ouders zich dus amper bij hun gemeenten. Volgens Dijkshoorn komt dat mogelijk omdat ze murw zijn geworden van al het gedoe rond de toeslagenaffaire. "Die ouders zijn in de knel gekomen door die toeslagenaffaire; daardoor kregen ze schulden en ontstonden problemen. Als er ook spanningen in het gezin zijn ontstaan die uiteindelijk hebben geleid tot uithuisplaatsing, dan kan je je voorstellen dat je een hele lange pijnlijke nare route hebt gelopen."

Daardoor is het vertrouwen in die instanties weg, denkt Dijkshoorn. "Al die tijd heeft niemand jouw gelijk erkend. Misschien zijn buren, vrienden en familie ook gaan twijfelen van: 'wat is hier aan de hand?'. Dus dat soort factoren spelen allemaal mee. Maar misschien zijn ze ook niet op de hoogte van de mogelijkheden."

Dijkshoorn pleit er daarom voor dat gemeenten en jeugdbeschermingsorganisaties actiever op zoek gaan naar die ouders. Het onafhankelijke team dat hij heeft opgericht, kan de ouders bijstaan. "Er zitten mensen klaar, de aanmeldingen kunnen plaatsvinden via die gemeentelijke steunpunten. En als die aanmelding binnenkomt dan zijn wij binnen twee dagen in staat om contact te hebben met de ouders en binnen zeven dagen een eerste gesprek te hebben, ergens waar die ouders dat willen."

Ster advertentie
Ster advertentie