Binnenland
BNNVARA

'Dieren fokken voor ons vermaak is onacceptabel'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dieren fokken voor ons vermaak is onacceptabel'

"In dierentuinen worden dieren gefokt voor ons vermaak", zegt Sandra van de Werd van het comité Dierennoodhulp. "En als ze dan overtollig zijn, worden ze gedood. Dat is onacceptabel." Als het aan haar ligt waren de dierentuinen dichtgebleven na de lockdown. Maar milieufilosoof Jozef Keulartz houdt juist een vurig pleidooi vóór de moderne dierentuin in Vroege Vogels.


Leeuwen van Artis

Het comité schreef onder andere een brandbrief aan de Gemeente Amsterdam over de leeuwen in Artis. Artis wilde de leeuwen tijdelijk verhuizen om het verblijf te kunnen moderniseren. In plaats daarvan pleitte het comité voor het afbouwen van de steun aan Artis en het stoppen met het fokken en houden van dieren. Vooral het feit dat overtollige dieren worden gedood, vindt Van de Werd onacceptabel.

Quote

Het fokken en vervolgens doden van dieren voor ons vermaak is onacceptabel

Sandra van de Werd, comité Dierennoodhulp

Behoud van soorten

Emeritus hoogleraar Jozef Keulartz bestrijdt dat. "De fok van dieren wordt tegenwoordig goed gecoördineerd tussen dierentuinen onderling. En ja, soms moeten dieren worden gedood, maar dat gebeurt maar enkele keren per jaar per dierentuin en dan alleen onder strikte controle van dierenartsen. Bovendien wordt met de fok van bedreigde dieren ook gezorgd voor de instandhouding van soorten die in het wild worden bedreigd", aldus Keulartz.

Quote

Een moderne dierentuin, met minder dieren en grotere verblijven kan een geweldige rol spelen in voorlichting, bescherming en onderzoek

Jozef Keulartz, emeritus-hoogleraar milieufilosofie

Bescherm de natuur in het wild

"Als je dan toch dieren wilt beschermen, doe dat dan in het wild", vindt Van de Werd. Bescherm de natuur waar die bedreigd wordt en sluit daarvoor geen dieren op in te krappe verblijven." Keulartz benadrukt dat dierentuinen zoals Artis ook geld steken in beschermingsmaatregelen in het wild, wat Van de Werd dan weer een aflaat noemt.

Alternatief

Van de Werd kan zich nog herinneren hoe ze vroeger als kind ook graag in de dierentuin kwam. "Nu zou ik iedereen die graag meer wil leren over dieren aanraden om een goede natuurfilm te kijken, of naar de Nederlandse natuur te gaan. Bijna niemand kent de natuur om de hoek."

Voor Keulartz is uitgerekend de Nederlandse natuur nou niet bepaald de beste leerschool voor onze omgang met dieren. "Neem nou de Veluwe. Daar worden ieder jaar vele honderden zwijnen en herten afgeschoten omdat we vinden dat het er te veel zijn. Dan spelen dierentuinen een veel constructievere rol in de voorlichting over dieren en natuur."

Toekomst voor de dierentuin

Wat Van de Werd betreft hebben dierentuinen alleen nog toekomst als opvangplek voor wilde dieren in concrete nood. Zeker het fokken van dieren om ze te houden in dierentuinen zou wat haar betreft verboden moeten worden.

Keulartz daarentegen ziet een belangrijke rol voor de moderne dierentuinen in voorlichting, onderzoek en bescherming van bedreigde dieren. "De tijd van dierentuinen met krappe hokken is echt wel voorbij. Een moderne tuin heeft steeds minder dieren in een steeds grotere, natuurlijker omgeving."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie