Binnenland
KRO-NCRV

De dierentuin is meer dan aapjes kijken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De dierentuin is meer dan aapjes kijken

Dierentuinen openen deze woensdag hun poorten weer. Dat is leuk voor de bezoekers en fijn voor de dierentuin, maar volgens Alex van Hooff van Burgers' Zoo dragen dierenparken ook bij aan de bescherming van de natuur. "Dierenparken zijn essentieel voor de natuurbescherming wereldwijd", zegt hij bij Spraakmakers.

Belize

Zo steunt de Arnhemse dierentuin samen met een Zwitsers dierenpark een gebied in Belize in Midden-Amerika. "Voor het beeld: dit is ongeveer zeven keer zo groot als de oppervlakte van de Hoge Veluwe."

Het gebied is volgens directeur Van Hooff ontzettend veelzijdig en er leven unieke dieren. "Wij beschermen poema’s en jaguars en het gebied is erg soortenrijk. Zo zijn er mangroves waar zeekoeien leven en is er tropisch regenwoud." Een deel van het toegangskaartje in Arnhem wordt gebruikt om dit unieke gebied in samenwerking met de lokale bevolking te beschermen.

Inkomsten dalen

Toen de dierentuinen tot twee keer toe de deuren moesten sluiten vanwege de lockdown, droogden ook deze inkomsten op.

Burgers' Zoo had voor het project in Belize een financiële buffer zodat het lokale personeel twee jaar doorbetaald kon worden. In Belize werken ongeveer veertig lokale natuurbeschermers, soms met gevaar voor eigen leven. Jaarlijks worden wereldwijd tientallen natuurbeschermers vermoord, waaronder ook het Midden-Amerikaanse gebied. Van Hooff: "Dat zie je overal waar de natuur onder druk staat en andere belangen spelen."

Pijlers van de dierentuin

Naast vermaak, fokprogramma's, onderzoek en educatie is natuurbehoud een van de belangrijke pijlers van de moderne dierentuin, vertelt Van Hooff. Het is een traditie die ver teruggaat. Al sinds 1880 draagt een dierentuin in New York bij aan de bescherming van wilde bizons omdat de populatie onder druk staat. Burgers' Zoo startte met natuurbescherming in de jaren tachtig.

Wanneer woensdag de deuren van Burgers' Zoo in Arnhem openen, krijgen ook projecten zoals in Belize weer wat adem. "Wij zitten als het ware zelf ook in een ecosysteem," zegt Van Hoof, "met horeca, onze medewerkers maar ook de internationale natuurbeschermingsprojecten horen daarbij."

Al die zaken hebben te lijden gehad onder de dalende inkomsten, maar Van Hooff piekert er niet over met deze projecten te stoppen. "Ze zijn deel van ons bestaansrecht. Daar gaan we onze handen niet vanaf trekken."

Alex van Hooff over de dierentuinen die weer open mogen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie