Binnenland

'Helse veetransporten naar Turkije houden aan'

foto: Eyes on Animalsfoto: Eyes on Animals
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Helse veetransporten naar Turkije houden aan'

Al zes jaar controleert Eyes on Animals veetransporten die vanuit Europa naar Turkije rijden. In hun rapport, ‘Doomed Journey’ vertellen de vrijwilligers van de organisatie over de verschrikkingen die ze daar tegen zijn gekomen. Het gaat dan vooral om het vervoer van runderen en kalveren.

In oververhitte vrachtwagens waar van water, voedsel en ventilatie nauwelijks sprake is, moeten de dieren soms dagen wachten voordat ze de Europese grens over mogen. Ze hebben dan vaak al een reis van zo’n 28 uur achter de rug. Bij ruim 70 procent van het veetransport naar Turkije wordt de toch al magere EU-wetgeving overtreden. Eyes on Animals vindt het moeilijk hoop te houden. De situatie is, in de zes jaar dat ze controles hebben uitgevoerd, niets veranderd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Karen Soeters, directeur van het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, reisde mee naar de Europees-Turkse grens met een groep vrijwilligers van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals. Soeters vertelde zondag 10 juli in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels over de verschrikkingen die ze daar aantrof: oververhitting, ademnood, uitdroging, verwondingen en geen hulp krijgen van de slecht opgeleide chauffeurs.

Wetsovertredingen

Zeventig procent van de transporten overtreedt dus op de een of andere manier de wet. In de EU exporteren 13 lidstaten slacht- en/of fokvee. Geen van die lidstaten houdt zich aan de wetten. Dit heeft eigenlijk altijd te maken met economische belangen. Sinds 2010 importeert Turkije Europees vee. De onderhandelingen over dit verdrag hebben jaren gekost, maar over het welzijn van de dieren is nauwelijks nagedacht. Langs de transportroute zijn er bijna geen rustplekken voor het vee te vinden. Vergunningen voor transport worden te snel uitgegeven en er wordt veel te weinig gecontroleerd op dierenwelzijn. Dit kan zo niet langer, vindt Eyes on Animals en dit laten de beelden goed zien.

Om de transporten een halt te roepen starten zij binnenkort een petitie om de EU lidstaten te bewegen deze langdurige transporten een halt toe te roepen.

Beelden: Eyes on Animals
Bron: Vroege Vogels

Ster advertentie
Ster advertentie