Binnenland
KRO-NCRV

'Halvering veestapel lost woningbouwprobleem Amsterdam niet op'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Halvering veestapel lost woningbouwprobleem Amsterdam niet op'

Met het plan van D66 om de veestapel in Nederland te halveren, lossen we het woningbouwprobleem dat de stikstofcrisis veroorzaakt niet op. Dat zegt Marijn Dekkers, sectorspecialist veehouderij bij Rabobank in Spraakmakers. "Het stikstofprobleem is complexer dan hoe D66 het nu neerzet."

Regeringspartij D66 wil dat we onze veestapel halveren om het stikstofprobleem op te lossen. Met een halvering van de veestapel neemt volgens D66 de uitstoot stikstof drastisch af en komt er ruimte voor woningbouw, aanleg van wegen en andere infrastructuurprojecten.

Door het stikstofbesluit van de Raad van State staan nu namelijk 18.000 van dit soort projecten op de tocht. D66 wil dat boeren met financiële hulp van de overheid overstappen naar kringlooplandbouw of hun bedrijf beëindigen.

'Regionale discussie'

Een handige zet van D66, zegt Dekkers, maar nogal gesimplificeerd. Dekkers is sectorspecialist veehouderij bij Rabobank, de grootste financier van agrarische bedrijven in Nederland. "Dit is een regionale discussie. Het gaat hier om de stikstofdepositie per Natura2000-gebied, dus het hangt af van alle activiteiten in de regio rondom dat gebied." Volgens de sectorspecialist kunnen we wel al het vee uit Brabant weghalen, maar dan lossen we het stikstofprobleem in de rest van Nederland nog niet op.

Ook Jan Willem Eersman, hoogleraar integrale stikstofstudies aan de Vrije Universiteit, zegt dat een halvering van de veestapel geen oplossing is voor dit probleem. "Ondanks dat landbouw het grootste aandeel heeft in de stikstofdepositie, draait het bij stikstof om een optelsom van allerlei kleine dingen. Ik denk zelf dat je daarom moet beginnen met een afspraak waarin alle sectoren eenzelfde evenredige hoeveelheid stikstof moeten reduceren."

Stand.nl: Halvering van de veestapel is de beste oplossing voor het stikstofprobleemSter advertentie
Ster advertentie