Naar homepage
Binnenland

IC-hoofd Van Der Voort: 'Scholen mogen nooit meer dicht'
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. IC-hoofd Van Der Voort: 'Scholen mogen nooit meer dicht'

We gaan het vanavond in de persconferentie hoogstwaarschijnlijk horen: het hoger onderwijs gaat weer open. Als het aan IC-hoofd Peter van der Voort van het UMCG ligt, gaan de scholen en collegezalen ook nooit meer dicht. 'De jongeren verdienen het nu wel', zegt hij in het programma van Renze Klamer.

"Ik vind het belangrijk dat het onderwijs open blijft. We horen natuurlijk al heel lang dat er problemen zijn met studenten en andere leerlingen", zegt Van der Voort. "Langzamerhand denk ik dat de belangenafweging zo moet zijn dat de scholen open moeten blijven, de jongeren hebben heel veel geïnvesteerd in deze crisis en ik denk dat ze dat nu wel verdienen."

Kantelpunt

Van der Voort vindt dat het punt waarop onderwijs voorop moet worden gezet al veel eerder bereikt is. "Het is al geruime tijd dat ik daar steeds meer van overtuigd ben. Het helpt wel mee dat de omikron-variant minder ziekmakend blijkt te zijn en dat we waarschijnlijk niet zoveel IC-patiënten meer gaan krijgen. Dus in die afweging denk ik dat het nu wel echt tijd is."

Mocht vervolgens de situatie ontstaan dat de scholen inderdaad openblijven ondanks hoge besmettingscijfers, dan moet er wel actie worden ondernomen, zegt Van der Voort. "We moeten wel uitschrijven hoe dat veilig kan. Het is voor de leraren ook belangrijk dat het veilig gebeurt, en voor de leerlingen ook. Daar is nog wel winst te behalen. Afstand houden, mondkapjes, roostering misschien. Het onderwijs zelf kan daar ook genoeg voor bedenken. Maar het uitgangspunt moet zijn: de scholen blijven open, en dan moeten we kijken hoe we dat gaan doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie