Binnenland
EO

Schooldirecteur over heropening: 'Goed thuisonderwijs beter dan deze tombola'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schooldirecteur over heropening: 'Goed thuisonderwijs beter dan deze tombola'

De heropening van de basisscholen en het voortgezet onderwijs vanaf 10 januari is voor velen een opluchting. Toch plaatst de Haagse schooldirecteur Manuel Veira in Dit is de Dag grote kanttekeningen bij dit besluit. Hij noemt het creëren van de veilige haven die een school zou moeten zijn 'een monsterklus' zolang er nog sprake is van "de grootste crisis in het onderwijs: het lerarentekort."

De scholen gaan weer open: is dat veilig?

Video niet beschikbaar

OMT-lid en kinderarts Károly Illy denkt dat het veilig is om de scholen weer te openen. Illy wijst erop dat er steeds meer kennis is over de omikronvariant. "De modellen van anderhalve week geleden waren zorgwekkender dan nu. De nieuwe modellen geven aan dat wanneer we de scholen weer openen, de toename van het aantal besmettingen beperkt is." Het OMT-lid stelt dat de stijging zodanig beperkt blijft "dat we dat in de zorg aankunnen."

Maar schooldirecteur Manuel Veira wijst op een ander aspect: "Voor mij zijn niet de effecten op de zorg, maar de effecten op de scholen het ijkpunt." Het is volgens hem een grote vergissing om te denken dat het openen van scholen per definitie beter is dan kinderen thuis te onderwijzen. "Ik kan aantonen dat goed opgezet thuisonderwijs – met veel contacten met ouders – beter is dan de tombola die we nu hebben."

Veira noemt twee problemen: "Allereerst hebben we te maken met de grootste crisis in het onderwijs en dat is het lerarentekort. Daarnaast is er dan ook nog de pandemie. En wil je het goede voor de kinderen kunnen doen, dan moeten de scholen bemenst zijn. De pandemie gaat nog wel even duren, dus we moeten íéts doen om dat lerarentekort aan te pakken", besluit de schooldirecteur.

Ster advertentie
Ster advertentie