Binnenland
KRO-NCRV

Arbeidstekorten oplossen? 'Laat die terreur van diploma-eisen los'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arbeidstekorten oplossen? 'Laat die terreur van diploma-eisen los'

Tienduizenden mensen zouden volgens het CNV aan het werk kunnen als we ons niet zouden blindstaren op diploma's. En dat terwijl er grote arbeidstekorten zijn in meerdere sectoren. Daarbij rijst de vraag: is ervaring belangrijker dan een diploma? "Werkgevers kunnen wel wat creatiever zijn en het wat meer loslaten", zegt Eefje Brul van werkgeversvereniging AWVN bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'Ervaring is belangrijker dan een diploma op de werkvloer'

Diplomaterreur

De diplomaterreur weerhoudt het dat mensen zonder het juiste papiertje bepaalde functies kunnen bekleden. Daar moet verandering in komen, stelt werknemersorganisatie CNV. "Ik ben het pas echt gaan leren toen ik ben gaan werken. Dus wat zegt zo’n diploma?" reageert journalist Karin Sitalsing. "Maar als je een openhartoperatie moet, dan is het wel fijn als die persoon dat kan."

'Eerst boeien, dan binden'

"Op de werkvloer heb je dat diploma niet nodig", stelt verpleegkundige Eveline. "Die terreur van diploma-eisen moeten we loten, omdat we een groot tekort hebben", meldt Ageeth Ouwehand, bestuurslid van zorginstelling 's Heeren Loo. "Eerst boeien, dan binden" is het nieuwe credo van de instelling. "Het is een vak, maar dat wil niet zeggen dat iedereen een diploma nodig heeft voor alle functies. We gaan uit van bekwaamheid."

Vitaal beroep

"Natuurlijk moet je mensen goed inwerken, maar op de lange termijn neemt de werkdruk af. Je moet dus investeren", gaat Ouwehand verder. "Werknemers kunnen op de werkvloer ook opgeleid worden", reageert Eefje Brul van werkgeversvereniging AWVN. Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt, ziet kansen. "We hebben een heel grote groep mensen die nog niet aan het werk zijn, ondanks het grote tekort. Denk ook aan mensen die al wel op de arbeidsmarkt zijn, maar zouden kunnen overstappen naar een vitaal beroep."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie