Binnenland
KRO-NCRV

Bij dit bedrijf krijg je 2.000 euro stagevergoeding

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bij dit bedrijf krijg je 2.000 euro stagevergoeding

Een kwart van de studenten die stage lopen, vindt dat ze te weinig (tot geen) stagevergoeding krijgen, blijkt uit een enquête onder bijna 5.000 studenten. Bij het bedrijf van Nicolas Bok zullen stagiaires niet klagen; hij vertelt bij Spraakmakers dat studenten daar een stagevergoeding van 2.000 euro krijgen.

Video niet beschikbaar

Te veel verantwoordelijkheid, te weinig geld

Uit de enquête in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg blijkt ook dat veel studenten het gevoel hebben dat ze misbruikt worden als goedkope arbeidskracht. Ze zouden te veel verantwoordelijkheid krijgen en te weinig begeleiding.

Talentontwikkeling

Een stagevergoeding is in Nederland niet verplicht en waar sommige studenten niks ontvangen krijgen kunnen andere dus rekenen op een volledig inkomen. Nicolas Bok is corporate recruiter bij een Frans bedrijf in Nederland. Zij vinden het belangrijk dat studenten betaald worden voor het werk dat ze doen. "Studenten steken er ook veel energie in. Ze hebben dan wel weinig ervaring, maar wel veel theoretische kennis."

Volgens Bok probeert het bedrijf op deze manier talent te behouden voor het bedrijf. "Het is win-win-situatie. Het personeel is getraind en we werken samen voor de toekomst."

'Geen middelen voor'

Pelle Matla van de lokale omroep Den Haag FM heeft de luxe niet om studenten een vergoeding te geven. “Daar hebben we de middelen niet voor. We hebben wél de middelen om stagiaires te begeleiden door professionele redacteuren en een journalistiek leider.”

Volgens Matla wordt de vergoeding dus niet uitbetaald in geld, maar in ervaring. “We zorgen dat ze écht kennis kunnen maken met, en zich kunnen ontwikkelen in het journalistieke vak.”

'Wettelijk verplicht'

De Stichting ELBHO, die de kwaliteit van stages in het hoger onderwijs controleert, vindt dat er een wettelijke verplichte stagevergoeding voor alle studenten moet komen. "Niet als loon, maar als compensatie omdat je geen bijbaantje kunt hebben als je 40 uur stage loopt", zegt bestuursvoorzitter Thijs Otter.

De voorzitter van de studentenvakbond (SLVb) Ama Boahene is het hiermee eens. "Het is lastig om de huur te betalen en andere kosten die doorlopen." Ze is van mening dat een vergoeding in elke sector gepast is, maar dat deze niet overal even hoog moet zijn.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie