Binnenland
KRO-NCRV

Marc Bonten onderstreept belang naar vervolgonderzoek long covid

  1. Nieuwschevron right
  2. Marc Bonten onderstreept belang naar vervolgonderzoek long covid

"Het long covid-onderzoek van Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit bewijst niet dat de afwijkingen die onderzoekers vonden in patiënten, ook écht de oorzaak van hun klachten zijn." Dat zegt arts-microbioloog Marc Bonten, bij Spraakmakers. De arts-microbioloog onderstreept het belang van vervolgonderzoek: "De volgende stap is of je kunt ingrijpen met een geneesmiddel."

Long covid heeft een fysieke oorzaak. Dat stellen onderzoekers van het Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit. Ze bestudeerden spierweefsel van zowel mensen met als zonder de aandoening. De conclusie is dat bij mensen met long covid de schade aan het spierweefsel groter is bij lichamelijke activiteit. Het resultaat is vaak extreme vermoeidheid na fysieke of emotionele inspanning.

"We moeten realistisch zijn: long covid heeft een ingewikkeld ziektebeeld met verschillende verschijningsvormen die we niet goed begrijpen", zegt Bonten, die het long covid-onderzoek duidt. "Het onderzoek bewijst niet dat de afwijkingen die de onderzoekers vonden, ook echt de oorzaak van de klachten zijn." Bonten stelt dat er veel verschillen waren in de waarden die de onderzoekers konden meten bij long covid-patiënten.

Geneesmiddel

De arts-microbioloog onderstreept het belang van vervolgonderzoek: "De volgende stap is of je kunt ingrijpen met een geneesmiddel." Daarna moet je kijken of de klachten die mensen met long covid ervaren ook daadwerkelijk veranderen."

Omdat de klachten bij long covid heel uiteenlopend zijn, noemt Bonten het onwaarschijnlijk dat er één pil komt die voor alle patiënten een oplossing biedt. "Er moet daarom gericht gezocht worden in groepen met specifieke klachten. Vervolgens moeten we kijken of we kunnen ingrijpen op die specifieke klachten. Dat zal heel moeilijk zijn, want ook bij andere infecties zien we vergelijkbare symptomen als bij long covid. Daar is al veel onderzoek naar gedaan en dat heeft tot nu toe niet tot oplossingen geleid."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie