Gezondheid
EO

Veel Long Covid-patiënten blij met alternatieve genezers, Vereniging tegen de Kwakzalverij waarschuwt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel Long Covid-patiënten blij met alternatieve genezers, Vereniging tegen de Kwakzalverij waarschuwt

"Het is dringend dat we goed wetenschappelijk onderzoek doen naar Long Covid", waarschuwt de Belgische viroloog Marc van Ranst in de podcast Long Covid en de kwakzalverindustrie. Hij vreest dat Long Covid-patiënten massaal ten prooi vallen aan kwakzalvers. "Die gaan proberen om met valse hoop mensen enkel maar geld uit de zakken te kloppen en uiteindelijk ook niet te helpen", aldus de viroloog. Maar wanneer is een behandeling eigenlijk kwakzalverij?

In hun zoektocht naar genezing komen Long Covid-patiënten regelmatig uit bij alternatieve genezers. De Vereniging tegen de Kwakzalverij vindt dit zorgelijk. Patiënten kunnen beter geduld hebben, zegt bestuurslid Catherine de Jong in de podcast. "Als je geneest van een postinfectieus syndroom is dat spontane genezing. Dat is een proces wat toch wel plaatsvindt, wat je ook doet. Het gebeurt vanzelf", zegt De Jong.

In de podcast zijn onder anderen mensen te horen die surftherapie volgen of die een oorbel laten zetten die een genezende werking zou hebben. Allemaal kwakzalverij volgens De Jong, al snapt ze wel dat mensen geloven dat het werkt omdat er wel daadwerkelijk mensen genezen worden. Dat komt echter niet door die therapie, denkt zij: "Zo werkt een bezoek aan Lourdes ook. Er zijn heel veel mensen die chronisch ziek zijn en bijvoorbeeld in een rolstoel zitten. En dan gaan ze naar Lourdes en dan staan ze daar op uit hun rolstoel. Heeft Lourdes ze dan genezen? Nee, maar het was een goed moment om uit hun ziekenrol te stappen", vertelt ze.

Rationele argumenten

Volgens haar zijn 'alle behandelwijzen die niet gestoeld zijn op rationele argumenten' kwakzalverij. Ook alternatieve therapieën die als redelijk mainstream worden gezien, zoals osteopathie en acupunctuur. "Als je een behandelwijze verzint die niet klopt met wat we weten over anatomie, fysiologie, pathologie, chemie en natuurkunde, dan is dat kwakzalverij."

Anderen maken graag onderscheid tussen verschillende alternatieve behandelingen. Directeur Martine Busch van het Van Praag Instituut, bijvoorbeeld, die te gast was in de NPO Radio 1 thema-uitzending met dezelfde naam als de podcast: 'Long Covid en de kwakzalverindustrie'. Van bijvoorbeeld acupunctuur bij specifieke aandoeningen als lage rugpijn of misselijkheid na een chemokuur is er redelijk wat bewijs is dat het werkt, zegt zij. Van Praag spreekt als het gaat om acupunctuur of osteopathie bijvoorbeeld liever van complementaire, ofwel aanvullende zorg, dan alternatieve zorg. Behandelingen waar totaal geen bewijs voor is en die op geen enkele manier getoetst worden, noemt Busch ook kwakzalverij.

Opvallend is dat Long Covid-patiënten zelf juist blij zijn met alternatieve behandelaren die hen onbewezen therapieën aanbieden. De 28-jarige Lieke bijvoorbeeld heeft naar eigen zeggen "het ziekenhuis wel uitgespeeld". Ze is blij dat alternatieve behandelaren toch nog proberen haar beter te maken.

Kwakzalvers hoeven niet per se kwaad in de zin te hebben, vertelt De Jong van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. "Heel veel mensen geloven in wat ze doen en dat komt door gebrek aan informatie. Als jij als leek een cursus homeopathie gaat doen en een docent zegt: het werkt omdat ik zeg dat het werkt, dan geloof je dat het werkt, maar je mist het beoordelingskader dat je in de geneeskunde hebt." Daarnaast is het ook niet verboden: "Iedereen mag het doen, je mag morgen een praktijk in bamboegeneeskunde beginnen. Je mag in je garage wat zalfjes of pilletjes draaien, geen haan die ernaar kraait", stelt ze.

Ivermectine

Dit laatste is actueel. De makers van Long Covid en de kwakzalverindustrie wisten zelf hun hand te leggen op Ivermectinepillen. Dit middel tegen schurft helpt volgens wetenschappers niet tegen Covid en Long Covid, maar wordt door sommige huisartsen wel voorgeschreven. De pillen konden de podcastmakers echter niet ophalen bij een apotheek, maar bij een man die thuis zelf de pillen in elkaar draait. Niemand doet er wat tegen, zegt De Jong: "Pas als er dooien gaan vallen, bemoeit de inspectie zich ermee."

De inspectie deed onlangs een oproep om deze mensen vooral aan te geven. "We zijn als inspectie afhankelijk van meldingen", aldus woordvoerder Mariël van Dam.

foto: Rianne van der Linden

De door de podcastmakers opgehaalde Ivermectinepillen

De podcast 'Long Covid en de kwakzalverindustrie', gaat over de zoektocht van Long Covid-patiënten naar een behandeling voor hun nieuwe ziekte, en de wereld van de alternatieve geneeskunde waarin ze vaak terechtkomen. De podcast is gemaakt door Anne-Sophie van den Toren en Rianne van der Linden, onderzoeksjournalisten van de EO voor NPO Radio 1.

Vanaf 11 juli is de vijfdelige serie te beluisteren in alle bekende podcast-apps, zoals Spotify en Apple en natuurlijk de NPO Radio 1-app. Voor mensen die overgevoelig zijn voor prikkels, is er ook een prikkelarme versie.

Ster advertentie
Ster advertentie