Binnenland
MAX

Wordt de zomervakantie van 2022 weer een zenuwslopende lappendeken van kleurcodes en regeltjes per land?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt de zomervakantie van 2022 weer een zenuwslopende lappendeken van kleurcodes en regeltjes per land?

De vakantieboekingen beginnen weer te stijgen, maar voor de zomervakantie zijn er nog veel onzekere factoren. De ANVR, de belangenorganisatie voor de reisbranche, ziet dat de korte termijnboekingen boven verwachting goed gaan. Maar als het om de zomervakantie gaat, zijn mensen nog afwachtend.

Hoe gaan onze zomervakanties eruit zien?

Video niet beschikbaar

Mensen willen toch iets meer zekerheid, zegt Frank Oostdam van de ANVR, over hoe de omikronvariant zich gaat ontwikkelen en wat dat allemaal betekent voor de regels op de vakantiebestemming. Deze week is er wel een goeie stap gezet; de Europese lidstaten hebben zich uitgesproken voor een eenvormig beleid voor komende zomer.

"Ik ben wel een beetje cynisch geworden over Europese afspraken", zegt Oostdam. "Vorig jaar wilden de lidstaten dit ook en zodra ze terugkeerden naar hun eigen land, waren er alweer uitzonderingen. Maar als we nou van het goede uitgaan dan kan je straks met een groene QR-code zonder beperkingen in Europa reizen."

Werk in reisbranche ingrijpend veranderd

Voor de verre bestemmingen is het nog lang niet zo ver. Volgens verre reizen-specialist Suus Dekker van Travelnauts en Tenzing Travel zijn het twee lastige jaren geweest. “We zijn eigenlijk al twee jaar volledig op slot. We merken wel dat er beweging in komt. Steeds meer mensen gaan weer reizen, ook naar gebieden die een code oranje hebben. De afgelopen vier weken is het aantal boekingen boven het niveau van 2019.”

Gunstige berichten dus voor de reisbranche, maar het werk is wel ingrijpend veranderd. "Het gaat natuurlijk ook nog wel over palmbomen en cocktails, maar we praten met klanten vooral over de haken en ogen die aan een reis kunnen zitten; of ze wel of niet gevaccineerd zijn en wat er op een bestemming allemaal kan gebeuren. We nemen uitputtend alle scenario’s met reizigers door", aldus verre reizen-specialist Suus Dekker.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie