Binnenland
KRO-NCRV

Hospita is weer terug: 'Student een betaalbare kamer, oudere meer aanspraak'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hospita is weer terug: 'Student een betaalbare kamer, oudere meer aanspraak'

Het lijkt een beetje ouderwets, maar de hospita is weer terug. Een studentenkamer inrichten bij senioren die ruimte in huis over hebben: dat is natuurlijk met het huidige kamertekort een mooie oplossing voor studenten. En je helpt ook eenzaamheid bij ouderen te voorkomen. Kortom, twee vliegen in één klap, dacht Kitty van der Made, die erover vertelde bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Van der Made geeft les op hogeschool Avans in Breda en nodigt regelmatig ouderen uit. "Vaak heb je van tevoren best wel beeldvorming bij studenten over hoe ouderen zijn. En met zo'n ontmoeting kun je dat toch behoorlijk losschudden."

Zakcentje

Zo ontstond ook haar idee Mijn Woongenoot, waarmee ze jongeren en ouderen met elkaar in contact brengt. "Op een gegeven moment hoorde ik van steeds meer studenten dat het problematisch is om een kamer te vinden. Terwijl er heel veel mensen zijn die alleen wonen of met z'n tweeën in een groot huis. Toen dacht ik: jeetje, we kunnen elkaar zoveel meer helpen. Twee vliegen in één klap."

De oude hospita is weer terug, alhoewel ze het zelf liever anders omschrijft. "Ja, ik zie het eigenlijk als een vorm van wonen met wederzijds voordeel." De student een kamer, de oudere een extra zakcentje of wat gezelschap.

Inmiddels zijn de eerste studenten aan senioren gekoppeld. Vandaar dat verslaggever Maarten Bleumers een kijkje nam in het huis van Marie-Thérèse Simons van 84 en de 18-jarige Luna Frusch

Maar hoe nobel het ook klinkt, er zitten wel wat haken en ogen aan. "In veel gemeentes mag het niet of heb je een vergunning nodig." Bovendien is de huurdersbescherming te goed, vindt ze. Op een gegeven moment kan een ouder een student niet makkelijk meer uit huis zetten. En dat is lastig als je naar een verpleeghuis moet. Maar Van der Made haast zich om te zeggen dat dit de uitzonderingssituaties zijn en dat het negen van de tien keer wel goed gaat.

Onduidelijkheid

Ook over het bijverdienen is veel onduidelijkheid. Ouderen zijn bang dat ze gekort worden op hun AOW, merkt ze. "Dat hoeft helemaal niet zo te zijn, maar je moet dat wel op de juiste manier vastleggen en communiceren naar de instanties."

Het Ministerie van Volkshuisvesting laat aan Spraakmakers weten: "We zijn momenteel aan het onderzoeken hoe we hospita kunnen stimuleren voor studentenhuisvesting. En kijken daarbij ook naar de knelpunten. Het kabinet zet zich bovendien in om het systeem rondom uitkeringen en toeslagen te vereenvoudigen."

Lage drempel

Van der Made hoopt dat het de situatie losschudt. "Het zou heel fijn zijn als er vanuit de overheid meer naar de gemeenten toe wordt gecommuniceerd om actief die hospitaregeling mogelijk te maken. Zodat er geen vergunningen meer aangevraagd hoeven worden en de drempel heel laag is voor mensen."

Maar door alle ambtelijke rompslomp laat ze zich niet tegenhouden. "Want ik geloof dat als dit idee goed is, dan gaat de wetgeving echt nog wel veranderen. Daar geloof ik gewoon heel hard in."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie