Binnenland
EO

Geen Nederlands, geen bijstand: 'Gemeenten zouden taaleis strenger moeten handhaven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen Nederlands, geen bijstand: 'Gemeenten zouden taaleis strenger moeten handhaven'

Als je een volledige bijstandsuitkering wilt ontvangen, moet je Nederlands spreken op minimaal groep 8-niveau. "Je moet zorgen dat mensen tijd maken om de taal te leren", zegt de Rotterdamse wethouder Tim Versnel (VVD) in Dit is de Dag.

Taaleis in de bijstand: noodzaak of onnodige strengheid? (dinsdag 15 april 2025) - Dit is de Dag

Versnel berekende dat ongeveer 10 procent van de bijstandsgerechtigden in zijn stad niet aan de taaleis voldoet. "We weten dat als je de taal niet beheerst, het moeilijker is om aan de bak te komen en te blijven. Het is moeilijker om sociaal mee te komen op de werkvloer, terwijl juist dat belangrijk is aan werk. Dat je steun hebt aan elkaar en een netwerk hebt."

Volgens Versnel gaat er ook veel potentie verloren: "Ik zie een heleboel mensen die onwijs veel potentie hebben, maar voor wie het gebrek aan taalbeheersing een belemmering is. Die taaleis is geen wondermiddel, maar een stok achter de deur."

Een deel van de mensen die niet aan de taaleis voldoen, is statushouder. Daar is Versnel wat minder streng voor omdat je niet altijd kunt verwachten dat ze meteen Nederlands kunnen, maar hij vindt het wel echt belangrijk: "Het is geen immigrantje pesten. Het is superfijn om Nederlands te leren, om mee te doen, om een mooie bijdrage te leveren aan het land. Die taaleis helpt daarbij."

'Taaleis te streng'

Chris van Benschop, wethouder voor GroenLinks in Dordrecht, is het ermee eens dat taal heel belangrijk is, maar ze vindt de taaleis echt te streng. "Het is veel te gericht op een bepaald niveau behalen in plaats op het stimuleren om deel te nemen aan onze samenleving", vindt ze. "Het is gericht op het deelnemen aan het arbeidsproces. Het wekt de suggestie dat, als je de taal spreekt op het juiste niveau, dat je dan werk gaat krijgen. Taal is geen garantie op werk, dus waar is hij goed voor?"

Van Benschop ziet er meer in om een specifieke aanpak te maken waar ook de taal een rol speelt. "Je moet veel meer op een stimulerende manier werken. Door de taaleis te stellen, zet je de bestaanszekerheid van mensen op het spel."

In Rotterdam wordt overigens zelden de bijstand gekort omdat iemand de taal niet spreekt. "Het is een ultiem middel. We voeren de taaleis ongeveer naar de letter van de wet uit, maar in het afgelopen jaar is het maar één keer voorgekomen."

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie