Binnenland

Duurzaamheid verplicht vak voor alle studenten Radboud Universiteit

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duurzaamheid verplicht vak voor alle studenten Radboud Universiteit

Vanaf komend studiejaar is duurzaamheid een verplicht vak aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Dat geldt voor studenten van alle opleidingen. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met collegevoorzitter Daniël Wigboldus van de universiteit.

De universiteit wil dat alle nieuwe studenten vanuit de eigen studie leren hoe ze kunnen bijdragen aan duurzaamheidsvraagstukken. "Of je nu rechten of microbiologie studeert; elke student komt in aanraking met duurzaamheid", staat in de bekendmaking op de website. "De toekomst van studenten én van onze planeet hebben we (deels) zelf in handen."

'Alle studenten nodig'

Bijna 25.000 studenten doen een opleiding aan de Radboud Universiteit. "Het zijn juist onze studenten die ons heel erg drijven hierin en ons keer op keer wijzen op ons eigen duurzaamheidsgedrag als organisatie. Het zijn onze studenten die ook ook vragen om deze onderwerpen in ons curriculum centraler te stellen", zei collegevoorzitter Daniël Wigboldus in het NOS Radio 1 Journaal.

"Het kan een vak zijn over duurzaamheid, maar het is niet de bedoeling dat het een soort cursus wordt waar we een vink achter kunnen zetten. De bedoeling is dat het echt onderdeel wordt van de opleiding. Neem bijvoorbeeld de wiskundige die bezig met ingewikkelde algoritmes en die leert te gebruiken om klimaatvoorspellingen te doen. Of neem de rechtenstudent die leert over regelgeving en juridische vraagstukken rondom de complexe internationale aspecten van de problematiek. Er zijn veel voorbeelden van te geven, maar we zullen alle studenten nodig hebben in de toekomst om de duurzaamheidsvraagstukken aan te pakken", aldus Wigboldus.

'Niet klakkeloos opdreunen'

De universiteit hoopt dat andere universiteiten en hogescholen wereldwijd hetzelfde gaan doen. Wigboldus: "Het gaat niet om het klakkeloos opdreunen van de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties, maar die doelen zijn wat ons betreft zo belangrijk nu en in de toekomst dat we die ook een belangrijke plaats geven in ons onderwijs."

De universiteit begint vandaag, een week voor Black Friday, ook een landelijke campagne om mensen aan te sporen om na te denken over hun consumptiegedrag en "hoe zij via onderwijs en onderzoek invloed kunnen hebben op de toekomst".

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie