Binnenland
AVROTROS

Je huis verkopen vanwege een flyer in de brievenbus? 'Ga er niet zomaar op in'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Je huis verkopen vanwege een flyer in de brievenbus? 'Ga er niet zomaar op in'

De huizenprijzen gaan door het dak. Wie een huis wil kopen moet fors in de buidel tasten, want de concurrentie is moordend. Sinds kort moet je als huizenkoper ook nog opboksen tegen een nieuw type investeerder. De 'cowboyinvesteerder' zoals Paul de Vries, woningmarktexpert van het Kadaster het noemt in Blok&Toine.

"Het gaat om investeerders die direct huishoudens aanspreken dat zij hun huis willen kopen", legt De Vries uit in Blok&Toine. "Ze begeven zich buiten de gebaande paden om zo makelaars te omzeilen en financieel voordeliger uit te zijn."

'Ze proberen vertrouwen te winnen'

Dit soort investeerders gaan met flyers te werk. "Ze lopen door de straat waar ze een woning willen kopen en gooien een briefje in de brievenbus met een flyer die vertrouwen wekt."

Daarnaast geven ze in de flyer aan dat je makelaarskosten bespaart, dus dat je op die manier financieel voordeel hebt. "Maar dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn", zegt De Vries. "Veel mensen weten niet wat hun woning waard is. Als je dan wordt geconfronteerd met zo'n flyer van iemand die voor een bepaald bedrag je woning wilt kopen, word je overrompeld."

Met als gevolg dat je wellicht abrupt je huis verkoopt, terwijl als je de woning op de markt had gezegd, je misschien nog wel meer had kunnen krijgen. "Een positief gevolg is dat je snel van je woning af bent, maar een negatief gevolg is dat je onwetend bent en akkoord gaat met een te lage aankoopprijs."

Niet altijd financieel voordelig

Een ander nadelig effect van de 'cowboyinvesteerders', is dat sommige woningen hierdoor niet op de markt zullen komen en niet voor andere kopers te zien zijn. "De markt wordt daarmee nog krapper dan hij nu als is, maar de vraag blijft hetzelfde waardoor de prijs nog verder wordt opgedreven."

Helaas is het volgens De Vries moeilijk om dit soort investeerder tegen te gaan. "Je kunt niemand verbieden om flyers door de bus te gooien. Gemeenten zijn druk met regelgeving voor zelfwoonplicht en anti-verkamering, maar dit is weer een nieuw fenomeen."

Wat kun je het beste doen?

Heb jij zelf zo'n flyer in de bus gekregen? De Vries adviseert om er niet direct op in te gaan. "Je moet eerst weten wat je huis waard is. Hou voor een langere tijd Funda in de gaten voor woningen uit jouw straat die te koop staan."

Krijg je daadwerkelijk een goed bod en heb je er een goed gevoel bij? Dan kun je natuurlijk op het bod ingaan. "Maar vergeet niet dat je zelf ook ergens naartoe moet en dat is in deze tijd met deze krappe markt niet makkelijk. Hou daar rekening mee."

Blok&Toine

Het middagmagazine Blok&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Mischa Blok en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie