Binnenland
NOS

'Hoofdredactie NOS Sport moet direct opstappen', aldus Landelijke Vereniging Vertrouwenspersonen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hoofdredactie NOS Sport moet direct opstappen', aldus Landelijke Vereniging Vertrouwenspersonen

"De hele hoofdredactie van NOS Sport moet opstappen en onmiddellijk vervangen worden." Dat zegt Inge ter Brake, voorzitter van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

De oproep doet ze naar aanleiding van de verhalen die de Volkskrant naar buiten bracht over de cultuur en onveilige sfeer op de vloer van de NOS Sportredactie. Uit inventarisatie onder tientallen werknemers en oud-werknemers blijkt dat er systematisch sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Zo zijn er meldingen binnen gekomen van pestgedrag, discriminatie, (seksuele) intimidatie en verbale agressie.

De veiligheid op de werkplek is per definitie de verantwoordelijkheid van de directie, stelt Ter Brake. "Die verantwoordelijkheid hebben ze niet gepakt. Je was verantwoordelijk, je hebt niet opgetreden. Volgens mij betekent dat: je moet nu gaan."

Het argument om de hoofdredactie op termijn en gefaseerd te laten vertrekken 'omdat de sport moet doorgaan' is volgens Ter Brake een verkeerd signaal: dan wordt er wéér niet gekozen voor de slachtoffers.

Naast de inventarisatie van de Volkskrant loopt ook nog een aantal officiële onderzoeken. Ter Brake noemt het goed om pas definitieve keuzes te maken als ook die zijn afgerond. "Dat wil niet zeggen dat we 'hangende het onderzoek' een aantal mensen tijdelijk van hun plek afhalen. Met direct opstappen geef je in ieder geval een signaal aan de slachtoffers dat ze serieus genomen worden."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie