Cultuur & Media
AVROTROS

Janke Dekker, voorzitter MORES: 'Ik treed af als er een melding binnenkomt over Tom Egbers'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Janke Dekker, voorzitter MORES: 'Ik treed af als er een melding binnenkomt over Tom Egbers'

"Als er bij stichting MORES een klacht binnenkomt over Tom Egbers en ik daar weet van krijg, treed ik af." Dat zegt Janke Dekker, voorzitter van stichting MORES en partner van Tom Egbers, in MISCHA!. De NOS liet onlangs weten een onderzoek in te stellen naar grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport, waar Tom Egbers een van de gezichten van is.

#188 - Janke Dekker - MISCHA!

Stichting MORES is een onafhankelijk meldpunt voor klachten over ongewenst gedrag. "De melder bepaalt of ik die klacht te horen zou krijgen", legt Dekker uit. "Dus als de melder zegt dat hij of zij dat niet wil, dan hoor ik dat niet. Dat geldt ook als het om een klacht over mij gaat."

Onderzoek NOS Sport

De NOS kondigde eind vorig jaar aan een onafhankelijke, externe inventarisatie naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag te doen bij NOS Sport. Na de onthullingen van de Volkskrant over grensoverschrijdend gedrag bij De Wereld Draait Door zou er onrust zijn ontstaan op de sportredactie van de NOS.

"Wij hebben niks met het onderzoek van de NOS te maken", vertelt Dekker. "Ik denk dat ik het wel hoor als er compromitterende dingen uit komen. De onafhankelijkheid en de reputatie van meldpunt MORES staan voorop." Volgens Dekker zijn er de afgelopen jaren ook klachten bij MORES binnengekomen over organisaties waar ze zelf voor werkt. "Die zijn allemaal goed afgehandeld. Dat was meer belangenverstrengeling dan nu."

Onafhankelijk bestuur

MORES ontving na de onthullingen over de Voice en De Wereld Draait Door meer dan 400 meldingen over grensoverschrijdend gedrag binnen de media- en cultuursector. Melders moeten hun voor- en achternaam en contactgegevens delen met de vertrouwenspersoon, maar Dekker benadrukt dat de bestuursleden geen zicht hebben op deze gegevens. "Het bestuur staat volkomen los van het meldpunt. We hebben geen zicht op de meldingen, zien de registraties niet en kunnen daar op geen enkele manier bij."

Volgens Dekker is er ook vanuit andere sectoren vraag naar een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag. "We hebben het afgelopen jaar ook vraag gekregen vanuit de zorg of er niet zo’n meldpunt beschikbaar is speciaal voor de zorg. Het is dus niet alleen in de media- en cultuursector. Het is overal, het is een maatschappelijk probleem."

Gerelateerde podcast

MISCHA!

MISCHA!

Ster advertentie
Ster advertentie